Inteligenţa artificială distinge diferenţele dintre creierul bărbaţilor şi cel al femeilor

  • Un sistem de inteligenţă artificială a reuşit să distingă cu o precizie de 90% sexul unei persoane prin analiza tomografiilor cerebrale.
  • Descoperirea ar putea ajuta la explicarea diferenţelor de gen în ceea ce priveşte prevalenţa tulburărilor psihiatrice şi a neurodivergenţelor, cum ar fi depresia.
Urmărește
946 afișări
Imaginea articolului Inteligenţa artificială distinge diferenţele dintre creierul bărbaţilor şi cel al femeilor

Inteligenţa artificială distinge diferenţele dintre creierul bărbaţilor şi cel al femeilor

Descoperirea publicată în Neuroscience News susţine ipoteza - controversată - potrivit căreia există diferenţe în modul în care sunt organizate creierele bărbaţilor şi ale femeilor.

Existenţa diferenţelor dintre creierul bărbaţilor şi cel al femeilor este o problemă mult dezbătută de ştiinţă şi se află în centrul unor rezultate contradictorii. Din punct de vedere structural, creierele se aseamănă unele cu altele. Studiile care au analizat până în prezent modul în care funcţionează regiunile creierului nu au găsit indicii clare de diferenţe între bărbaţi şi femei.

Vinod Menon, profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale şi director al Laboratorului de neuroştiinţe cognitive şi de sisteme de la Stanford (SUA), a încercat să valorifice potenţialul inteligenţei artificiale în analiza unor vaste baze de tomografii ale creierului pentru a vedea dacă este posibil să găsească diferenţe care nu au fost observate până în prezent.

Menon şi colegii săi au creat o inteligenţă artificială capabilă să înveţe să clasifice tomografiile cerebrale şi să observe dacă acestea aparţineau unui creier masculin sau feminin. AI a fost antrenată pe o bază de date de 1.000 de tomografii cerebrale de la adulţi. A învăţat să identifice modele recurente în modul în care diferite regiuni ale creierului cooperează, apoi a reuşit să distingă cu o precizie de 90% dacă o imagine cerebrală aparţinea unui bărbat sau unei femei.

Cu aceeaşi precizie, s-a aventurat apoi să diferenţieze creierele din alte două seturi de date diferite pe care nu le mai văzuse până atunci, fiecare conţinând tomografii ale aproximativ 200 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani.

Studiul are limitări, dar ar putea ajuta la înţelegerea motivelor anumitor diferenţe de gen în ceea ce priveşte prevalenţa tulburărilor psihiatrice (cum ar fi depresia, care afectează mai mult femeile) sau a neurodivergenţelor, cum ar fi autismul, care afectează într-o mai mare măsură bărbaţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici