- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (16.05.2024, 10:14)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inteligenţa artificială îi poate ajuta pe cercetători să înţeleagă ce pun la cale virusurile
Virusurile fac lucruri misterioase peste tot, iar inteligenţa artificială îi poate ajuta pe cercetători să înţeleagă ce pun la cale în oceane şi în intestin.
Urmărește
196 afișări
Inteligenţa artificială vine în ajutorul cercetătorilor, oferind o unealtă puternică pentru a descifra secretele virusurilor.
„Virusurile infectează, ucid şi manipulează celulele umane şi bacteriene în aproape orice mediu," explică biologii, potrivit The Conversation. „Dar nu ştim exact cum afectează ei mediul".
Studiul lor este complicat de diversitatea uriaşă a virusurilor şi de capacitatea lor de a evolua rapid.
Până acum, cercetătorii analizau manual ADN-ul din probe, identificând virusurile prin compararea secvenţelor lor cu cele cunoscute. Un proces lent şi laborios, care nu ţine pasul cu descoperirea rapidă a noilor virusuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Aici intervine inteligenţa artificială. O echipă de cercetători a dezvoltat un model de limbaj proteic, similar cu ChatGPT, dar specializat în proteine. Acest model analizează secvenţele virale nevăzute anterior, clasificându-le şi prezicând funcţiile lor.
„Modelul nostru poate identifica proteine virale noi şi poate deduce funcţiile lor," spun cercetătorii. „Acest lucru ne ajută să înţelegem mai bine rolul virusurilor în ecosistemele microbiene".
De exemplu, modelul a descoperit o proteină virală necunoscută în bacteriile marine Prochlorococcus şi Synechocococcus. Această proteină ar putea permite bacteriilor să se adapteze mai bine la mediul marin în schimbare.
Modelul a identificat şi o nouă proteină capsidă virală, prezentă în oceane. Această proteină ar putea avea multiple funcţii, oferind noi indicii despre rolul virusurilor în ecosistemele marine.
„Descoperirile noastre sunt doar începutul," declară cercetătorii. „Inteligenţa artificială ne poate ajuta să studiem miile de virusuri necunoscute şi să înţelegem mai bine impactul lor asupra mediului şi sănătăţii noastre".
Pe lângă oceane, modelul ar putea fi folosit şi pentru a studia virusurile din intestinul uman. Cercetătorii cred că virusurile ar putea juca un rol în bolile gastrointestinale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe