- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (14.05.2024, 16:27)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: Legătura dintre pierderea biodiversităţii şi riscul de izbucnire al bolilor
- Pierderea biodiversităţii contribuie la creşterea riscului de transmitere al bolilor infecţioase.
- Schimbările climatice şi poluarea chimică agravează extinderea şi severitatea bolilor.
- Adaptarea sistemelor de sănătate la schimbările de mediu este crucială pentru prevenirea izbucnirii bolilor emergente.
Urmărește
370 afișări
Sursa foto: Pexels
Relaţia dintre schimbările de mediu generate de om şi riscul de izbucnire al bolilor devine tot mai evidentă, conform unei analize cuprinzătoare a aproape 1.000 de studii ştiinţifice publicată în revista Nature, scrie Smithsonian Magazine.
Studiul evidenţiază modul în care factori precum pierderea biodiversităţii, schimbările climatice, modificările habitatului, poluarea chimică şi introducerea de specii non-native agravează răspândirea şi severitatea bolilor infecţioase.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Una dintre concluziile-cheie este impactul semnificativ al pierderii biodiversităţii asupra transmiterii bolilor. Pierderea speciilor rare poate duce la o creştere a prevalenţei bolilor, deoarece patogenii şi paraziţii tind să prospere în speciile cele mai comune. Acest fenomen, cunoscut sub numele de "efect de diluţie", sugerează că speciile rămase devin vectori de boli mai eficienţi.
În mod invers, s-a constatat că pierderea şi schimbarea habitatului reduc probabilitatea izbucnirii bolilor în medii urbane cu sisteme robuste de salubrizare. Cu toate acestea, defrişările şi alte forme de pierdere a habitatului pot agrava transmiterea bolilor, aşa cum s-a întâmplat în cazul malariei şi Ebola.
Studiul subliniază importanţa de a lua în considerare contextul ecologic mai larg în evaluarea riscului de boală. Fenomenele induse de schimbările climatice, cum ar fi topirea permafrostului care eliberează patogeni şi schimbările de habitat care forţează animalele să se apropie de populaţiile umane, accentuează şi mai mult provocările cu care se confruntă oficialii de sănătate publică.
Această cercetare serveşte ca un semnal de alarmă pentru măsuri proactive de abordare a intersectării schimbărilor de mediu şi sănătatea publică. Pe măsură ce lumea se luptă cu consecinţele schimbărilor climatice şi pierderii biodiversităţii, sistemele de sănătate trebuie să se adapteze pentru a reduce riscurile asociate cu apariţia bolilor infecţioase emergente. Vigilenţa şi pregătirea sunt esenţiale pe măsură ce navigăm într-un peisaj de mediu în schimbare rapidă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe