- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (14.05.2024, 16:27)
- Bianca Popa
Studiu: Legătura dintre pierderea biodiversităţii şi riscul de izbucnire al bolilor
- Pierderea biodiversităţii contribuie la creşterea riscului de transmitere al bolilor infecţioase.
- Schimbările climatice şi poluarea chimică agravează extinderea şi severitatea bolilor.
- Adaptarea sistemelor de sănătate la schimbările de mediu este crucială pentru prevenirea izbucnirii bolilor emergente.
Urmărește
373 afișări
Sursa foto: Pexels
Relaţia dintre schimbările de mediu generate de om şi riscul de izbucnire al bolilor devine tot mai evidentă, conform unei analize cuprinzătoare a aproape 1.000 de studii ştiinţifice publicată în revista Nature, scrie Smithsonian Magazine.
Studiul evidenţiază modul în care factori precum pierderea biodiversităţii, schimbările climatice, modificările habitatului, poluarea chimică şi introducerea de specii non-native agravează răspândirea şi severitatea bolilor infecţioase.
Una dintre concluziile-cheie este impactul semnificativ al pierderii biodiversităţii asupra transmiterii bolilor. Pierderea speciilor rare poate duce la o creştere a prevalenţei bolilor, deoarece patogenii şi paraziţii tind să prospere în speciile cele mai comune. Acest fenomen, cunoscut sub numele de "efect de diluţie", sugerează că speciile rămase devin vectori de boli mai eficienţi.
În mod invers, s-a constatat că pierderea şi schimbarea habitatului reduc probabilitatea izbucnirii bolilor în medii urbane cu sisteme robuste de salubrizare. Cu toate acestea, defrişările şi alte forme de pierdere a habitatului pot agrava transmiterea bolilor, aşa cum s-a întâmplat în cazul malariei şi Ebola.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
Studiul subliniază importanţa de a lua în considerare contextul ecologic mai larg în evaluarea riscului de boală. Fenomenele induse de schimbările climatice, cum ar fi topirea permafrostului care eliberează patogeni şi schimbările de habitat care forţează animalele să se apropie de populaţiile umane, accentuează şi mai mult provocările cu care se confruntă oficialii de sănătate publică.
Această cercetare serveşte ca un semnal de alarmă pentru măsuri proactive de abordare a intersectării schimbărilor de mediu şi sănătatea publică. Pe măsură ce lumea se luptă cu consecinţele schimbărilor climatice şi pierderii biodiversităţii, sistemele de sănătate trebuie să se adapteze pentru a reduce riscurile asociate cu apariţia bolilor infecţioase emergente. Vigilenţa şi pregătirea sunt esenţiale pe măsură ce navigăm într-un peisaj de mediu în schimbare rapidă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe