Obezitate. Medicamentele vor fi punctul de cotitură în lupta împotriva bolii

  • Semaglutida, un medicament pentru diabet, pare a fi un „game changer" şi în lupta împotriva obezităţii.
  • La Congresul European privind Obezitatea de la Veneţia, experţii au prezentat rezultate promiţătoare ale studiilor clinice cu acest medicament.
Urmărește
208 afișări
Imaginea articolului Obezitate. Medicamentele vor fi punctul de cotitură în lupta împotriva bolii

Obezitate. Medicamentele vor fi punctul de cotitură în lupta împotriva bolii

În unele ţări, medicamentul poate fi prescris doar pentru pacienţii cu diabet 2, dar atât autorităţile americane, cât şi cele europene l-au aprobat în doza injectabilă de 2,4 mg, mai mult decât dublul dozei utilizate pentru diabet, ca tratament pentru obezitate.

Semaglutida este văzut ca un „game changer", o revoluţie în tratamentul obezităţii: nu numai că te face să slăbeşti multe kilograme, dar acum mai multe studii arată că oferă chiar protecţie împotriva anumitor boli cardiovasculare, relatează La Repubblica.

Specialiştii atrag însă atenţia că lupta cu obezitatea, o boală cronică care este rezultatul geneticii şi al multor obiceiuri proaste, nu poate fi învinsă doar prin medicamente, oricât de eficiente ar fi acestea.

„Nimeni nu crede că putem rezolva problema obezităţii cu un medicament”, spune Luca Busetto, copreşedinte al congresului: „medicamentele singure nu sunt o soluţie. Dar trebuie spus şi că până acum cu modificarea stilului de viaţă am avut rezultate slabe, iar terapia chirurgicală este rezervată pentru puţini, deci nici aceasta nu este o soluţie. Semaglutida, împreună cu toate celelalte medicamente care vor sosi în următorii 3-5 ani, poate schimba povestea bolii”.

În urmă cu câteva luni, studiul Select, care a cuprins peste 17.000 de pacienţi din 804 centre din 41 de ţări, a urmărit pacienţi non-diabetici, dar obezi şi supraponderali, cu un IMC de peste 27 şi o comorbiditate, timp de aproximativ 40 de luni. Acum, o nouă analiză a studiului arată nu numai o pierdere în greutate la toţi pacienţii de aproximativ 10%, indiferent de sex, vârstă şi etnie, ci şi o reducere a circumferinţei taliei (în medie 7 cm) după 4 ani. Evenimentele secundare au fost în principal gastrointestinale, iar evenimentele secundare grave au fost mai numeroase în grupul placebo decât în grupul tratat.

Dar ceea ce a fost frapant pentru cardiologi a fost faptul că medicamentul a adăugat efecte cardioprotectoare indiferent de greutatea iniţială şi de greutatea pierdută, sugerând, a speculat profesorul John Deanfield de la University College London, că şi pacienţii cu obezitate uşoară sau chiar cei care nu au slăbit ar putea beneficia de semaglutide.

În următorii trei până la cinci ani vor apărea şi alte medicamente. Acestea vor fi instrumente utile pentru a aborda obezitatea, o boală foarte complexă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici