Terapia cu celule stem, rezultate promiţătoare pentru cei peste 10 milioane de pacienţi cu Boala Parkinson

Peste 100 de studii în care este evaluată eficienţa celulelor stem recoltate din cordonul ombilical şi placentă în tratamentul Parkinson sunt în desfăşurare la nivel mondial, iar noi rezultate arată un avans remarcabil: cercetătorii vorbesc despre o resetare neuronală cu ajutorul terapiei celulare.

Urmărește
425 afișări
Imaginea articolului Terapia cu celule stem, rezultate promiţătoare pentru cei peste 10 milioane de pacienţi cu Boala Parkinson

Terapia cu celule stem, rezultate promiţătoare pentru cei peste 10 milioane de pacienţi cu Boala Parkinson

Dintre afecţiunile neurologice, boala Parkinson are cea mai rapidă creştere din lume. Cu aproximativ 10 milioane de persoane diagnosticate la nivel global şi o estimare a dublării numărului de bolnavi până în anul 2050, găsirea unui tratament este o necesitate presantă. Este motivul pentru care au fost demarate peste 100 de studii privind utilitatea celulelor stem în tratarea bolii Parkinson. Iar echipele implicate în aceste studii au dezvoltat şapte terapii cu celule stem care se află acum în diverse faze de testare clinică.

Recent, au fost date publicităţii primele rezultate ale unora dintre aceste studii. Cu rezerva că este vorba despre teste clinice de mici dimensiuni, care, pentru confirmare, vor trebui urmate de studii la scară largă, cercetătorii au anunţat că dezvoltarea de celule dopaminergice din celule stem embrionare şi transplantarea lor la bolnavi de Parkinson a dus la restabilirea unora dintre reţelele şi circuitele neuronale pierdute şi la reducerea simptomelor motorii şi non-motorii.

Cercetătorii vorbesc despre o „resetare” cerebrală prin acest tip de transplant, care poate duce la creşterea calităţii vieţii bolnavilor de Parkinson şi scăderea ratei de dezvoltare a tulburărilor psiho-emoţionale asociate. Alte terapii cu celule stem aflate acum în dezvoltare vizează tratamentul simptomelor non-motorii din Parkinson, cum este afectarea cognitivă.

România, printre puţinele ţări din Europa cu acces la recoltarea celulelor stem la naştere

Dezvoltarea terapiilor celulare pentru boala Parkinson, dar şi alte afecţiuni grave, depinde de stocul de material genetic. Facilităţile de recoltare şi de stocare a celulelor stem joacă, aşadar, un rol esenţial pentru un viitor mai sănătos, iar România are un atu la acest capitol: este printre puţinele ţări din Europa unde viitorii părinţi au acces la recoltarea la naştere a placentei, care conţine cea mai mare cantitate de celule - un factor important în ceea ce priveşte administrarea terapeutică.

Astfel, copiii pot beneficia de numeroase unităţi sursă a diferitelor tipuri de celule stem, care pot fi utilizate de medici pentru a trata zeci de boli grave. În plus, anumite tipuri de celule recoltate la naştere pot fi utilizate pentru terapii destinate membrilor familiei.

„Prin recoltarea placentei la naştere şi stocarea diferitelor tipuri de celule stem din acest ţesut timp de decenii, în condiţii de criogenie, putem asigura accesul întregii familii la terapiile celulare viitoare, inclusiv pentru tratarea Bolii Parkinson. Acest lucru este cu atât mai valoros cu cât în placentă există inclusiv celule imunoevazive care pot fi utilizate atât pentru copilul de la care s-au recoltat, cât şi pentru părinţi sau bunici, oferindu-le o şansă la o viaţă mai sănătoasă şi mai lungă”, a declarat dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.

În prezent, peste 85 de afecţiuni sunt tratate cu succes folosind celule stem recoltate la naştere din cordonul ombilical şi din placentă. Vorbim despre anumite tipuri de leucemie, scleroză multiplă, tulburări congenitale ale sângelui, neuroblastom şi tulburări metabolice. Iar studiile aflate în derulare indică rezultate promiţătoare nu doar în tratamentul bolii Parkinson, ci şi al bolii Alzheimer, al diabetului, sclerozei multiple sau fibrozei pulmonare.

Cercetătorii estimează că, până în 2030, ar putea fi aprobate între 30 şi 50 de noi terapii celulare, deschizând astfel noi orizonturi în tratamentul bolilor grave.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici