STUDIU   Oamenii de Neanderthal vânau elefanţi giganţi acum 125.000 ani

Lângă Halle, Germania, au fost descoperite oase vechi de 125.000 de ani. Oasele au aparţinut unor elefanţi care erau de trei ori mai mari decât elefanţii actuali din Africa şi India, vânaţi de oamenii de Neanderthal.

Urmărește
2509 afișări
Imaginea articolului Oamenii de Neanderthal vânau elefanţi giganţi acum 125.000 ani

Sursa Foto - Wikipedia Commons -Benoit Brummer/ Bodow

Oamenii din specia Homo neanderthalensis au trăit în grupuri mai mari decât se credea anterior şi vânau elefanţi masivi care erau de până la trei ori mai mari decât cei de astăzi, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii au ajuns la concluziile lor ce au fost publicate miercuri în revista Science Advances, pe baza examinărilor scheleţilor vechi de 125.000 de ani ale elefanţilor cu colţi drepţi găsiţi în apropiere de Halle, în centrul Germaniei.

Oasele a aproximativ 70 de elefanţi din epoca Pleistocenului au fost descoperite în anii 1980 într-o uriaşă carieră de cărbune care a fost transformată de atunci într-un lac artificial. Nu erau mamuţi, ci elefanţi de dimensiuni mari, rude îndepărtate ale pahidermilor de azi. 

Elefanţii vremii erau mult mai mari decât mamutul lânos şi de trei ori mai mari decât elefantul asiatic actual: un mascul adult putea cântări până la 13 tone, potrivit The Guardian

„Vânarea acestor animale gigantice şi măcelărirea lor completă a făcut parte din activităţile de subzistenţă ale neanderthalilor din Germania de azi”, a declarat Wil Roebroeks, coautor al studiului publicat pentru AFP.

„Acesta constituie prima dovadă clară a vânătorilor de elefanţi în evoluţia umană”, a spus Roebroeks, profesor de arheologie la Universitatea Leiden din Ţările de Jos.

Studiul sugerează că oamenii de Neanderthal care au trăit în zonă timp de 2.000 - 4.000 de ani au fost mai puţin mobili şi au format unităţi sociale „substanţial mai mari decât se prevedea în mod obişnuit”.

„Neanderthalienii nu erau simpli sclavi ai naturii, nişte hipioţi care trăiau din natură”, a spus Roebroeks.

„Îşi modelau mediul înconjurător, prin foc... şi, de asemenea, având un impact mare asupra celor mai mari animale din lume în acel moment”.

Oasele studiate arată că majoritatea elefanţilor erau masculi care nu erau nici tineri, nici prea bătrâni. 

Este o selecţie tipică unor vânători care au mers după cea mai mare pradă”, a spus Roebroeks.

Elefanţii masculi de vârstă adultă ar fi fost mai uşor de vânat decât femelele care se deplasau în turme, protejându-şi puii. 

„Masculii adulţi erau animale solitare”, a spus Roebroeks. „Deci sunt mai uşor de imobilizat, împingându-i în capcane de noroi şi în gropi. Şi erau cele mai mari bombe calorice care se plimbau prin aceste meleaguri”.

Cercetătorii au estimat că neanderthalienii au fost capabili să stocheze cantităţile uriaşe de hrană pentru câteva luni. 

„Un elefant mascul de dimensiune medie de aproximativ 10 tone ar fi dat 2.500 de porţii zilnice pentru un om adult”, a spus Roebroeks.

Cercetătorii au descoperit că Homo neanderthalensis au măcelărit animalele cu unelte de silex, lăsând urme clare pe oasele bine conservate.

„Sunt semne de tăiere clasice care sunt generate de tăierea şi răzuirea cărnii de pe oase. Dar dacă ai un elefant de 10 tone şi vrei să procesezi acel animal înainte să putrezească, ai nevoie de 20 de oameni să-l termine într-o săptămână”, a spus Roebroeks.

Au fost găsite şi urme de cărbune folosit de neanderthalieni, ceea ce sugerează că ar fi uscat carnea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici