Pas important în înţelegerea modului în care creierul uman elimină deşeurile

Cercetătorii au făcut un pas important în înţelegerea modului în care creierul uman elimină deşeurile, inclusiv cele asociate cu boala Alzheimer.

Urmărește
118 afișări
Imaginea articolului Pas important în înţelegerea modului în care creierul uman elimină deşeurile

Pas important în înţelegerea modului în care creierul uman elimină deşeurile

O echipă de la Oregon Health & Science University a reuşit să observe pentru prima dată la oameni o reţea de canale mici care elimină deşeurile din creier, un sistem denumit anterior „glimfatic" şi studiat până acum doar la şoareci.

Dr. Juan Piantino, care a condus studiul publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, a declarat: „Am fost sceptic. Aveam nevoie de această piesă pentru a spune că acest lucru se întâmplă şi la oameni".

Cercetătorii au folosit o tehnică avansată de imagistică RMN pentru a observa mişcarea un detector injectat în creierul a cinci pacienţi care urmau să fie supuşi unei intervenţii chirurgicale. Ei au constatat că trasorul se deplasa prin canale specifice, confirmând existenţa sistemului glimfatic la oameni.

Descoperirea ar putea avea implicaţii majore pentru înţelegerea şi tratarea bolilor neurodegenerative. Se crede că acest sistem de eliminare a deşeurilor este deosebit de activ în timpul somnului, ceea ce ar putea explica de ce privarea de somn este asociată cu un risc crescut de demenţă.

Dr. Maiken Nedergaard de la Universitatea din Rochester, care nu a fost implicat în acest studiu, a prezis că descoperirea va stimula interesul pentru legătura dintre eliminarea deşeurilor din creier şi sănătatea umană.

Deşi studiul este limitat ca amploare, el deschide calea pentru noi cercetări, notează Associated Press.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici