Regenerarea nervilor spinali este posibilă, spun medicii americani

Regenerarea nervilor spinali, care controlează mişcările voluntare, a căror funcţionare este stopată, de regulă, în urma unor accidente suferite în zona coloanei vertebrale, este posibilă, afirmă medicii americani într-un studiu publicat în revista Nature Neuroscience, informează bbc.co.uk.

Urmărește
1913 afișări
Imaginea articolului Regenerarea nervilor spinali este posibilă, spun medicii americani

Regenerarea nervilor spinali este posibilă, spun medicii americani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prin manipularea unei enzime care este implicată în procesul de creştere celulară, cercetătorii de la Harvard Medical School şi de la University of California, Irvine (UCI) din Statele Unite ale Americii au reuşit să regenereze nervii spinali, în laborator, pe şoareci.

Această reuşită a savanţilor americani a fost anunţată la puţin timp după ce o altă echipă americană a anunţat că a reuşit să "repare" nervii optici ai unor şoareci, redându-le astfel vederea.

Potrivit experţilor britanici, următoarea provocare va consta în găsirea unor modalităţi eficiente pentru a transforma aceste descoperiri medicale într-un tratament ce poate fi aplicat pe pacienţi umani.

Capacitatea organismului mamiferelor de a produce noi celule nervoase este prezentă la naştere, însă ea scade rapid odată cu înaintarea în vârstă. Acest lucru înseamnă că, în cazul unui traumatism vertebral, celulele din componenţa nervilor spinali, denumite axoni, nu se mai pot regenera.

În acest studiu, cercetătorii americani au analizat mecanismul care stimulează creşterea unor noi celule nervoase în cazul mamiferelor tinere. Ei au reuşit acest lucru prin blocarea genei PTEN, care, în mod normal, stopează procesul de creştere a unor celule nervoase noi. Medicii de la Harvard Medical School şi de la University of California, Irvine (UCI) au anunţat cu această ocazie că au obţinut "o regenerare substanţială" a nervilor spinali pe animalele testate, adăugând că vor concepe în curând o serie de teste pentru a verifica dacă măduva spinării astfel regenerată şi-a reluat toate funcţiile, graţie metodei lor.

"Până în prezent, o astfel de regenerare robustă a nervilor era considerată imposibilă la nivelul coloanei vertebrale. Paralizia şi pierderea funcţiilor măduvei spinării, în urma unor traumatisme, erau considerate afecţiuni ce nu pot fi tratate, însă descoperirea noastră deschide calea către o posibilă terapie, prin intermediul căreia vom putea stimula regenerarea nervilor şi refacerea conexiunilor nervoase în cazul pacienţilor umani care au suferit traumatisme la coloana vertebrală", a explicat profesorul Oswald Steward, coordonatorul studiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici