Studiu alarmant: Ritmul în care se topesc gheţarii lumii s-a dublat în 20 de ani. Zonele cele mai afectate

  • Aproape toţi gheţarii lumii îşi pierd din masa într-un ritm accelerat, potrivit unui nou studiu publicat miercuri.
  • Ritmul de topire al gheţarilor lumii aproape s-a dublat în ultimii 20 de ani şi contribuie mai mult la creşterea nivelului mării decât straturile de gheaţă din Groenlanda sau Antarctica
  • Studiul ar putea avea impact asupra viitoarelor proiecţii privind topirea gheţii.
  • Studiul publicat în revista ştiinţifică Nature oferă una dintre cele mai extinse imagini de până acum despre pierderea masei de gheaţă analizând 220.000 de gheţari din întreaga lume.
Urmărește
1523 afișări
Imaginea articolului Studiu alarmant: Ritmul în care se topesc gheţarii lumii s-a dublat în 20 de ani. Zonele cele mai afectate

STUDIU: Ritmul în care se topesc gheţarii lumii s-a dublat în 20 de ani. Zonele cele mai afectate

Folosind imagini de înaltă rezoluţie capturate de sateliţii NASA între 2000 şi 2019, un grup de oameni de ştiinţă a descoperit că gheţarii, fără cei din Groenlanda şi Antarctica, care au fost excluse din studiu, au pierdut în medie 267 gigatone de gheaţă pe an, relatează The Guardian.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că topierea masei gheţarilor s-a accelerat. Gheţarii au pierdut anual 227 de gigatone de gheaţă în perioada 2000-2004, dar aceasta a crescut până la o medie de 298 de gigatone după 2015.

Topirea a avut un impact semnificativ asupra nivelului mării care a crescut cu aproximativ 0,74 milimetri pe an, adică 21% din creşterea globală a nivelului mării observată în această perioadă.

Gheţarii tind să aibă un răspuns mai rapid la schimbările climatice în comparaţie cu straturile de gheaţă din Groenlanda şi Antarctica.

Studiul ar putea umple lacune importante în ceea ce priveşte înţelegerea topirii gheaţii, ducând la predicţii mai exacte, a spus co-autorul studiului Robert McNabb, un om de ştiinţă de la Universitatea Ulster din Marea Britanie.

Gheţari din Alaska, Islanda, Alpi, munţii Pamir şi Himalaya au fost printre cei mai afectaţi de topire, au descoperit cercetătorii. Gheţarii cu comunităţile în apropriere oferă o sursă importantă de apă, iar declinul acestora ar putea duce la deficienţe grave de apă în zona importante din lume.

Ultimele studii privind schimbările climatice arată că nivelul mării va creşte cu mai mult de un metru până în 2100.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici