Studiu: Aproape jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite

Cercetătorii au descoperit că aproape jumătate din decesele cauzate de cancer la adulţii din Statele Unite ar putea fi prevenite prin modificări ale stilului de viaţă, arată un studiu al Societăţii Americane de Cancer.

Urmărește
3997 afișări
Imaginea articolului Studiu: Aproape jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite

Studiu: Aproape jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite

Studiul a analizat 18 factori de risc care pot fi controlaţi, în 30 de tipuri diferite de cancer. Rezultatele arată că aproximativ 40% din cazurile noi de cancer la adulţii peste 30 de ani şi aproape 50% din decese sunt legate de aceşti factori, notează CNN.

Fumatul s-a dovedit a fi cel mai periculos obicei, fiind responsabil pentru aproape 20% din cazurile de cancer şi 30% din decese. Alte riscuri majore includ greutatea în exces, consumul de alcool, lipsa activităţii fizice, alimentaţia nesănătoasă şi infecţii precum HPV.

Dr. Arif Kamal, reprezentant al Societăţii Americane de Cancer, subliniază importanţa acestor descoperiri: „Acestea sunt lucruri pe care oamenii le pot schimba practic în modul în care trăiesc în fiecare zi pentru a-şi reduce riscul de cancer".

Cercetătorii au constatat că unele tipuri de cancer sunt mai uşor de prevenit decât altele. Pentru 19 din cele 30 de tipuri de cancer studiate, peste jumătate din cazurile noi erau legate de factori de risc care pot fi controlaţi.

Studiul oferă şi exemple concrete: peste 90% din cazurile de melanom sunt cauzate de expunerea la radiaţii ultraviolete, iar aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt legate de infecţia cu HPV, care poate fi prevenită prin vaccinare.

După fumat, excesul de greutate corporală a fost al doilea factor care a contribuit cel mai mult la cazurile de cancer, fiind legat de aproximativ 5% din cazurile noi la bărbaţi şi de aproape 11% din cazurile la femei. Conform noului studiu, aceasta a fost asociată cu mai mult de o treime din decesele cauzate de cancerul de endometru, vezică biliară, esofag, ficat şi rinichi.

Un alt studiu recent a constatat că riscul pentru anumite tipuri de cancer a fost redus semnificativ pentru persoanele care iau medicamente populare pentru pierderea în greutate şi diabet, cum ar fi Ozempic şi Wegovy.

Experţii subliniază că nu este niciodată prea târziu pentru a face schimbări în stilul de viaţă. Dr. Marcus Plescia, medic-şef al Asociaţiei oficialilor de stat şi teritoriali pentru sănătate, afirmă: „Schimbarea comportamentelor de sănătate mai târziu în viaţă poate face o diferenţă profundă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici