- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (03.12.2024, 09:10)
- Petru Mazilu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tatuajele „electronice” de pe scalp ar putea revoluţiona monitorizarea creierului
- Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o nouă tehnologie care poate măsura undele cerebrale folosind tatuaje electronice temporare.
- Acestea sunt imprimate direct pe scalp pentru a măsura activitatea creierului.
- Noua metoda ar putea revoluţiona medicina.
Urmărește
398 afișări
Sursa foto: Nanshu Lu
Cercetătorii spun că metoda ar putea acţiona ca o variantă mai rapidă şi mai convenabilă de a monitoriza activitatea creierului şi de a diagnostica afecţiunile neurologice, cum ar fi convulsii, epilepsia şi tumorile cerebrale. Asta în comparaţie cu testele tradiţionale care sunt incomode şi ţin câteva ore.
Noua tehnologie foloseşte un robot programat pentru a imprima cerneală pe scalpul unei persoane. Seamănă cu realizarea unui tatuaj temporar care economseşte timp şi resurse. În prezent, procesul de imprimare durează o oră, deoarece este nevoie de intervenţa umană. Dacă procesul va fi complet automatizat, se va realiza în cel mult 20 de minute, potrivit Live Science.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, ridică ordinul de lege marțială în urma opoziției puternice și protestelor. Analiștii pun sub semnul întrebării viitorul său politic
-
Generalul care a supravegheat retragerea din Afganistan a fost promovat la ofiţer cu patru stele
-
Atenţie: Pilonul II de pensii private, unde au banii 8,2 milioane de români, are un minus de 2 mld lei, adică 400 mil. euro, în săptămâna şoc după turul întâi la prezidenţiale
-
Trupe iraniene în Siria pentru a opri avansul rebelilor? Ministru: Iranul va lua în considerare orice solicitare din partea lui Assad
Cerneala se transformă într-o peliculă subţire, cunoscută sub numele de tatuaj electronic. La fel ca electrozii obişnuiţi, tatuajele electronice pot fi apoi folosite pentru a detecta modificări în activitatea creierului. Într-un studiu, publicat luni în revista Cell Biomaterials, cercetătorii au testat tehnologia pe cinci persoane. Ei au descoperit că e-tatuajele sunt la fel de bune la detectarea undelor cerebrale ca electrozii convenţionali. În plus, tatuajele electronice sunt mai rezistente, pot fi folosite mai mult timp pentru monitorizare şi se elimină uşor prin spălare.
Cercetătorii vor să stabilească dacă tatuajele electronice funcţionează la toţi pacienţii, inclusiv la cei cu afecţiuni neurologice, cu păr lung şi cu alergii cutanate. De aemenea, ei încearcă să inventeze o imprimantă care să producă o cerneală care rezistă la contactul cu o pernă, astfel încât monitorizarea pacientului să se facă şi în timpul somnului.
Totodată, cercetătorii speră să încorporeze transmiţătoare de date fără fir în e-tatuaj pentru a face sistemul complet portabil.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Proteste în Coreea de Sud după decretul președintelui Yoon Suk Yeol de a implementa legea marțială. 190 de parlamentari au votat pentru anularea măsurii
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dacă s-ar repeta turul 1, ai vota cu unul dintre cei doi calificați, Lasconi sau Georgescu? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Elena Lasconi, declarație năucitoare despre Călin Georgescu: 'Mă întreb dacă e om, pare un…'
CANCAN.RO
Cum verifici dacă PENSIA îți crește de la 1 ianuarie 2025. Cine beneficiază de majorări de până la 12.000 de lei lunar și cine nu ia nimic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:36
-
astăzi, 09:31