Tatuajele „electronice” de pe scalp ar putea revoluţiona monitorizarea creierului

  • Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o nouă tehnologie care poate măsura undele cerebrale folosind tatuaje electronice temporare.
  • Acestea sunt imprimate direct pe scalp pentru a măsura activitatea creierului.
  • Noua metoda ar putea revoluţiona medicina.
Urmărește
398 afișări
Imaginea articolului Tatuajele „electronice” de pe scalp ar putea revoluţiona monitorizarea creierului

Sursa foto: Nanshu Lu

Cercetătorii spun că metoda ar putea acţiona ca o variantă mai rapidă şi mai convenabilă de a monitoriza activitatea creierului şi de a diagnostica afecţiunile neurologice, cum ar fi convulsii, epilepsia şi tumorile cerebrale. Asta în comparaţie cu testele tradiţionale care sunt incomode şi ţin câteva ore.

Noua tehnologie foloseşte un robot programat pentru a imprima cerneală pe scalpul unei persoane. Seamănă cu realizarea unui tatuaj temporar care economseşte timp şi resurse. În prezent, procesul de imprimare durează o oră, deoarece este nevoie de intervenţa umană. Dacă procesul va fi complet automatizat, se va realiza în cel mult 20 de minute, potrivit Live Science.

Cerneala se transformă într-o peliculă subţire, cunoscută sub numele de tatuaj electronic. La fel ca electrozii obişnuiţi, tatuajele electronice pot fi apoi folosite pentru a detecta modificări în activitatea creierului. Într-un studiu, publicat luni în revista Cell Biomaterials, cercetătorii au testat tehnologia pe cinci persoane. Ei au descoperit că e-tatuajele sunt la fel de bune la detectarea undelor cerebrale ca electrozii convenţionali. În plus, tatuajele electronice sunt mai rezistente, pot fi folosite mai mult timp pentru monitorizare şi se elimină uşor prin spălare.

Cercetătorii vor să stabilească dacă tatuajele electronice funcţionează la toţi pacienţii, inclusiv la cei cu afecţiuni neurologice, cu păr lung şi cu alergii cutanate. De aemenea, ei încearcă să inventeze o imprimantă care să producă o cerneală care rezistă la contactul cu o pernă, astfel încât monitorizarea pacientului să se facă şi în timpul somnului.

Totodată, cercetătorii speră să încorporeze transmiţătoare de date fără fir în e-tatuaj pentru a face sistemul complet portabil.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici