Unul dintre sateliţii lui Jupiter are un ocean de magmă topită sub scoarţă

Io, unul dintre sateliţii lui Jupiter, cea mai mare dintre planetele din sistemul nostru solar, are un ocean de magmă topită sau parţial topită sub scoarţă, potrivit unei noi analize a datelor transmise de sonda americană Galileo.

Urmărește
541 afișări
Imaginea articolului Unul dintre sateliţii lui Jupiter are un ocean de magmă topită sub scoarţă

Unul dintre sateliţii lui Jupiter are un ocean de magmă topită sub scoarţă (Imagine:NASA)

Analizele oferă prima confirmare directă a existenţei unui strat de magmă, care explică motivul pentru care Io este corpul cu cea mai puternică activitate vulcanică din sistemul nostru solar, au declarat autorii acestui studiu publicat în revista americană Science.

"Înţelegem, în sfârşit, de unde provine magma de pe Io şi avem o explicaţie pentru anumite fenomene ce păreau de neexplicat, pe care le-am remarcat graţie datelor transmise de Galileo", a explicat Krishan Khurana, de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), principalul autor al studiului.

"Se pare că Io emite în continuu un semnal, ca reacţie la câmpul magnetic al lui Jupiter, ce corespunde comportamentului rocilor aflate în fuziune sau parţial topite, ascunse sub suprafaţa acestui satelit", a adăugat acelaşi cercetător.

Aceste fenomene au fost constatate în datele despre câmpul magnetic transmise de instrumentele de la bordul sondei Galileo, atunci când aceasta s-a apropiat de Io, în octombrie 1999 şi februarie 2000.

Io, satelitul cel mai apropiat de Jupiter, produce într-un an de circa 100 de ori mai multă lavă decât toţi vulcanii de pe Terra.

Această activitate vulcanică intensă se explică prin prezenţa unui ocean de magmă pe Io la o adâncime de 30-50 de kilometri sub scoarţă.

Potrivit teoriilor actuale, Terra şi Luna ar fi putut avea şi ele oceane similare de magmă, în urmă cu miliarde de ani, în momentul formării lor", a declarat Torrence Johnson, un fost responsabil ştiinţific al proiectului Galileo, de la centrul Jet Propulsion Laboratory pe care NASA îl deţine în oraşul californian Pasadena, care nu a participat însă la acest studiu.

Sonda Galileo a fost lansată în 1989 şi a intrat pe orbita planetei Jupiter în 1995.

După ce şi-a îndeplinit cu succes misiunile pentru care a fost construită, Galileo a fost scoasă de experţi de pe orbită, pentru a se dezintegra în atmosfera planetei Jupiter, la data de 21 septembrie 2003. Savanţii continuă să analizeze şi în zilele noastre datele extrem de numeroase expediate de sonda Galileo înainte de dezintegrarea acesteia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici