- Home
- Stirile zilei
- (18.11.2021, 08:00)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ieşi pe plus, ora 12:00. Creditul ipotecar şi economisirea lunară. Sfaturi practice de la Irina Chiţu, director al comparatorului bancar FinZoom.ro
- Creditul ipotecar: cum ne pregătim pentru el şi cum îl achităm mai repede?
- Irina Chiţu, director al comparatorului bancar FinZoom.ro vorbeşte despre tipurile de fonduri în care trebuie să punem bani lunar.
- Care sunt cele mai întâlnite greşeli în gestionarea veniturilor şi cum să gestionăm eficient bugetul, prin acţiuni simple?
Urmărește
5933 afișări
Ieşi pe plus, ora 12:00. Creditul ipotecar şi economisirea lunară. Sfaturi practice de la Irina Chiţu, director al comparatorului bancar FinZoom.ro
Irina Chiţu, director al comparatorului bancar FinZoom.ro este invitata ediţiei de joi Ieşi pe plus, o emisiune realizată de MEDIAFAX în parteneriat cu CEC Bank.
Cele mai întâlnite greşeli în gestionarea banilor
- Lipsa unui buget lunar, în scris
Irina Chiţu spune că este vital să avem un buget personal sau în familie, în scris, lunar. „Bugetul este o oglindă. Aşa aflăm ce bani ne intră în casă şi ce bani ies din casă şi unde putem aduce îmbunătăţări. Văzând asta, vedem fiecare cheltuială, oricât de mică şi găsim soluţii să reducem cheltuielile, sau să mărim veniturile”.
- Economisirea la final de lună, după plata utilităţilor
Înloc să economisim doar la final de lună, ar trebui să facem asta înainte de orice altceva. „Mai important este să ne plătim pe noi înşine şi să economisim, imediat ce ne-a intrat salariul”, spune invitata.
Procentul recomandat pentru economisire este cel puţin 10% din venitul lunar, deşi, ideal este 20% din venit să meargă către economii şi planuri de viitor.
- 20% pentru economii
- 50% pentru cheltuieli necesare (aici intră şi ratele la credite ipotecare)
- 30% pentru dorinţe
Experta spune că o altă greşeală este că tindem să nu vedem cheltuielile mici, cum ar fi banii daţi pe ţigări (circa 7.200 de lei pe an): „practic, două luni din anul tău, din munca ta, se duc pe fum”.
Irina Chiţu spune că este indicat să ţinem un buget lunar şi, la final de an, să vedem, retrospectiv domeniile cu cheltuielile cele mai mari şi să ne redresăm.
Îainte de a trece la capitolul investiţii, specialista spune că este de preferat să avem deja obiceiul format de a economisi.
Creditul ipotecar: cum îl dovedim?
Când te împrumuţi, să fie maxim 25% din venit, mai recomandă Chiţu. Apoi, e bine să plăteşti ratele în avans, cu reducerea perioadei.
Din prima rată din scadenţarul pe credit ipotecar pe 30 de ani 75% sunt dobânzi şi comisioane şi doar 25% cât dai tu înapoi.
Când ai bani în plus, este bine să mergi să rambursezi anticipat, dar cu reducerea perioadei de creditare. Orice sumă rambursată se calculează direct din principal, deci îţi scade soldul. Rambursările în avans se fac ce mai eficient la începutul creditului, în ziua scadenţei sau imediat după”, explică Chiţu.
Directorul comparatorului bancar FinZoom.ro oferă şi câteva sfaturi despre cum să alegem eficient creditul. „Întâi te întrebi „Am nevoie de credit”? Este o decizie pe termen lung şi nu trebuie să te îndatorezi Şi nu te duci întâi la bancă să întrebi, ci îţi faci tu calculul. Apoi să faci un exerciţiu de economisire, pentru a vedea dacă poţi pune deoparte rata respectivă” şi desigur, apoi, să dai avansul. Vital este şi altceva: creditul trebuie luat în moneda în care iei tu salariul”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe