LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 826. Putin vorbeşte de conflict global dacă Occidentul permite Kievului să folosească arme occidentale pentru a lovi Rusia / Armata ucraineană a doborât 13 drone

  • Vladimir Putin a avertizat Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să folosească armele occidentale pentru a lovi în interiorul Rusiei.
  • Armata ucraineană afirmă că a doborât 13 din cele 14 drone lansate de Rusia.
  • Suedia anunţă un sprijin militar de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina.
2895 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 826. Putin vorbeşte de conflict global dacă Occidentul permite Kievului să folosească arme occidentale pentru a lovi Rusia / Armata ucraineană a doborât 13 drone

UPDATE Guvernatorul se teme că Rusia ar putea relua atacul în altă direcţie în regiunea Harkov

Forţele ruse ar putea întreprinde atacuri în partea de nord-vest a regiunii Harkov, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, la 29 mai.

UPDATE Declaraţia de la summitul NATO va conţine „un nou limbaj” privind aderarea Ucrainei, afirmă ambasadorul SUA

Summitul NATO din iulie de la Washington va conţine un nou limbaj cu privire la apartenenţa Ucrainei la alianţă, a declarat ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, în timpul unui briefing la Praga, la 29 mai, a relatat Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

UPDATE Presat cu privire la loviturile în interiorul Rusiei, Blinken afirmă că poziţia SUA se va „adapta şi ajusta în funcţie de necesităţi”

Washingtonul îşi va „adapta şi ajusta după cum este necesar” interdicţia de a permite Ucrainei să lovească ţinte din interiorul Rusiei cu arme furnizate de SUA, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken la 29 mai.

UPDATE 19 morţi şi 54 de răniţi la finalul operaţiunilor de salvare după atacul de la hipermarketul din Harkov

Operaţiunile de căutare şi salvare după atacul din Rusia asupra hipermarketului „Epitsentr” din Harkov s-au încheiat, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko la 29 mai.

UPDATE Finlanda, Canada, Polonia nu interzic Ucrainei să lovească ţinte din Rusia cu armele lor

Reprezentanţii Finlandei, Canadei şi Poloniei au emis declaraţii separate la 29 mai, afirmând că Ucraina poate folosi armele lor pentru a lovi ţinte de pe teritoriul rusesc.

UPDATE Trump a sugerat că ar fi bombardat Moscova pentru invadarea Ucrainei, relatează WP

Fostul preşedinte american Donald Trump a sugerat la un eveniment de strângere de fonduri că ar fi bombardat Moscova ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, a relatat Washington Post (WP) la 28 mai, citând mai mulţi donatori şi consilieri anonimi.

UPDATE Atacurile ruseşti asupra Nikopolului au ucis 2 persoane şi au rănit alte 2

Trupele ruse au atacat oraşul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk pe 29 mai, omorând două persoane şi rănind alte două, a anunţat guvernatorul Serhii Lysak.

Dronele ucrainene pot lovi adânc în Rusia, dar Moscova este în siguranţă, afirmă un oficial rus

Dronele ucrainene au capacitatea de a lovi până la 2.500 de kilometri în Rusia, dar capitala Moscova e protejată de lovitură, a avertizat miercuri un înalt oficial al forţelor aeriene ruse.

Declaraţia lui Dmitri Bogdanov, şeful departamentului de război radio-electronic al Forţelor Aerospaţiale Ruse, a fost preluată de agenţia de ştiri de stat TASS şi sugerează că o porţiune largă din teritoriul rusesc care se învecinează cu Ucraina este vulnerabilă la un potenţial atac.

"Inamicul nu stă pe loc", a declarat Bogdanov.

"Acum, vehiculele aeriene fără pilot pot traversa o zonă de până la 2.500 de kilometri, iar multe regiuni (ruseşti) sunt conştiente de acest lucru", a declarat Bogdanov la o conferinţă de securitate, potrivit TASS.

Suedia anunţă un sprijin militar de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina

Suedia va trimite Ucrainei un ajutor militar în valoare de 13,3 miliarde de coroane suedeze (1,3 miliarde de dolari), cel mai mare pachet de până acum, pentru a sprijini Kievul împotriva armatei ruse, a anunţat miercuri guvernul ţării nordice.

Pachetul va contribui, printre altele, la întărirea apărării aeriene ucrainene şi include avioanele Saab de supraveghere şi control aerian (ASC) 890, a declarat ministrul apărării, Paal Jonson, într-o conferinţă de presă.

Guvernul suedez a declarat săptămâna trecută că a convenit asupra unui sprijin militar suplimentar pentru Ucraina în valoare totală de 75 de miliarde de coroane suedeze (7,1 miliarde de dolari) pe o perioadă de trei ani.

Armata ucraineană afirmă că a doborât 13 din cele 14 drone lansate de Rusia

Armata ucraineană a doborât 13 drone din cele 14 lansate de Rusia într-un atac desfăşurat în cursul nopţii asupra a trei regiuni, au anunţat miercuri forţele aeriene ale ţării pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Resturi de drone au căzut pe infrastructura energetică din regiunea Rivne, în nord-vestul Ucrainei, a declarat guvernatorul Oleksandr Koval pe Telegram. Atacul a declanşat un mecanism de apărare care a întrerupt alimentarea cu energie electrică a unor localităţi, dar aceasta a fost restabilită între timp.

De asemenea, resturi de drone au avariat liniile electrice în regiunea centrală Kirovohrad, lucrările de reparaţii fiind în curs de desfăşurare, a declarat guvernatorul acesteia.

Forţele aeriene au doborât 11 drone deasupra regiunii Mykolaiv, fără ca guvernatorul local să ofere detalii despre pagube.

Kievul susţine că Rusia a pierdut 505.100 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 505.100 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1.300 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.700 de tancuri, 14.891 de vehicule blindate de luptă, 17.796 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 13.066 de sisteme de artilerie, 1.087 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 815 sisteme de apărare aeriană, 357 de avioane, 326 de elicoptere, 10.510 drone, 27 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

Putin avertizează din nou Occidentul

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat marţi Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să folosească armele occidentale pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei, ceea ce, în opinia sa, ar putea declanşa un conflict global.

După mai bine de doi ani de la declanşarea celui mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, Putin a vorbit tot mai des despre riscul unui conflict global mult mai amplu, în timp ce Occidentul se gândeşte ce să facă în legătură cu avansarea trupelor ruseşti în Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru The Economist că membrii alianţei ar trebui să lase Ucraina să lovească teritoriul Rusiei cu arme occidentale, un punct de vedere susţinut de unii membri NATO, dar nu şi de Statele Unite.

"Escaladarea constantă poate duce la consecinţe grave", a declarat Putin reporterilor la Taşkent. "Dacă aceste consecinţe grave apar în Europa, cum se vor comporta Statele Unite, ţinând cont de paritatea noastră în domeniul armelor strategice?".

"Este greu de spus - vor ei un conflict global?"

Putin a spus că loviturile ucrainene asupra Rusiei cu arme cu rază lungă de acţiune ar avea nevoie de ajutorul occidental prin satelit, de informaţii şi de ajutor militar - deci Occidentul ar fi direct implicat. El a spus că trimiterea de trupe franceze în Ucraina ar fi un pas spre un conflict global.

Vorbind despre membrii NATO din Europa, Putin a spus că ţările mici "ar trebui să fie conştiente cu ce se joacă", deoarece au suprafeţe mici şi populaţii foarte dense.

"Acesta este un factor de care ar trebui să ţină cont înainte de a vorbi despre lovituri în adâncimea teritoriului rusesc", a spus Putin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici