Şedinţa CSAT a început: sistemul PATRIOT şi candidatura lui Iohannis la şefia NATO, pe ordinea de zi

Şedinţa CSAT în care se discută dacă România va dona Ucrainei un sistem PATRIOT, precum şi despre candidatura lui Iohannis la şefia NATO, a început.

461 afișări
Imaginea articolului Şedinţa CSAT a început: sistemul PATRIOT şi candidatura lui Iohannis la şefia NATO, pe ordinea de zi

Şedinţa CSAT a început: sistemul PATRIOT şi candidatura lui Iohannis la şefia NATO, pe ordinea de zi

Şedinţa CSAT a început, reiese din imaginile transmise de Administraţia Prezidenţială.

Sunt prezenţi, printre alţii, premierul Marcel Ciolacu, miniştrii Economiei şi Justiţiei, Radu Oprea şi Alina Gorghiu, precum şi şefi ai serviciilor de informaţii.

Vor fi discutate probleme de securitate, participanţii urmând să vorbească şi despre sistemul PATRIOT al României dorit de Ucraina. „Problema este de actualitate”, a spus preşedintele României, Klaus Iohannis.

Discuţiile despre sistemul PATRIOT au apărut în primăvară. În timp ce se afla la Washington, Klaus Iohannis a făcut o serie de declaraţii după întâlnirea cu preşedintele american Joe Biden. Ulterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are rezerve.

Surse militare susţin că în MApN există două curente. Unii militari consideră că România trebuie să folosească toate mijloacele pentru a-şi consolida capacitatea de apărare. Ceilalţi cred că interesul vital al României este ca Ucraina să reziste pentru a nu avea graniţă comună cu Rusia. În acest scenariu, România trebuie să ajute Ucraina cu sisteme de armament, aşa cum procedează Polonia şi ţările baltice.

Pe ordinea de zi a Şedinţei CSAT mai sunt incluse subiecte referitoare la obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024, forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025 şi evoluţia conflictului din Ucraina.

De asemenea, Klaus Iohannis îşi va anunţa decizia privind candidatura la şefia NATO în şedinţa CSAT de joi.

„Despre NATO, mai mult, mâine (joi, 20 iunie n.r.). Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea şi opiniei publice, dar pot să vă asigur că mâine veţi fi integral lămuriţi şi putem să mergem mai departe. Consideraţi că acesta a fost un non-răspuns şi o amânare”, spune Klaus Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici