- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.04.2014, 18:12)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNA a propus CSM un parteneriat pe tema informaţiilor privind procesele penale
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a propus Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în luna aprilie, încheierea unui parteneriat în privinţa prevenţiei accesului neautorizat la date şi informaţii privind procesele penale, potrivit raportului de activitate al CNA pe anul 2013.
Urmărește
73 afișări
CNA a propus CSM un parteneriat pe tema informaţiilor privind procesele penale (Imagine: Shutterstock)
"Întrucât instituţiile judiciare au un rol important în prevenţia accesului neautorizat la date şi informaţii privind procesele penale, date şi informaţii care, potrivit legii, au un caracter confidenţial, Consiliul Naţional al Audiovizualului a propus Consiliului Superior al Magistraturii, în luna aprilie a acestui an, un acord de parteneriat având ca obiect această temă, cu o propunere de stagiu obligatoriu pe legislaţia audiovizuală a tinerilor magistraţi, care urmează să judece litigiile din acest domeniu", se spune în raportul de activitate al CNA pe anul 2013, la capitolul "Contribuţia CNA la elaborarea Raportului anual privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV (Mecanismului de Cooperare şi de Verificare, n.r.)".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Primul protocol cu Consiliul Superior al Magistraturii a fost încheiat de Consiliul Naţional al Audiovizualului în anul 2011, conform informaţiilor publicate în raportul de activitate al CNA pe 2013.
În acelaşi document se face referire şi la raportul către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (Raportul MCV), publicat pe 30 ianuarie 2013, care a formulat recomandări legate de rolul CNA în menţinerea echilibrului între pluralismul opiniilor, libertatea de expresie şi modul în care au fost mediatizate aspecte legate de activitatea sistemului judiciar din România.
Consiliul Naţional al Audiovizualului şi-a exprimat îngrijorarea "referitor la exercitarea de presiuni asupra instituţiilor judiciare în presa audiovizuală românească".
În legătură cu aceste aspecte, CNA spune că, imediat după publicarea raportului, şi-a manifestat întreaga disponibilitate de a colabora cu radiodifuzorii români în rezolvarea problemelor semnalate în Raportul MCV.
Astfel, începând cu luna februarie 2013, CNA a organizat, lunar, dezbateri publice, încercând să concretizeze formula de autoreglementare a radiodifuzorilor. "Acest demers, de a reimpulsiona autoreglementarea, are în vedere faptul că, atât dispoziţiile Legii audiovizualului, cât şi prevederile Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, reglementează în mod cuprinzător problemele semnalate în Raportul MCV", spune CNA.
De asemenea, pe aspectele semnalate în Raportul MCV, CNA spune că a monitorizat, suplimentar, programele principalilor radiodifuzori. Potrivit CNA, în anul 2013 au fost elaborate de compartimentul de specialitate un număr de 17 rapoarte de monitorizare, fiind adoptate 11 decizii de sancţionare, din care 7 cu amendă şi 4 cu somaţii publice.
"Se poate remarca faptul că aspectele semnalate în Raportul MCV (...) au reorientat activitatea de monitorizare şi de deliberare a Consiliul Naţional al Audiovizualului din anul 2013, raportat la anul 2012, an în care nu au fost aplicate sancţiuni pe problematica semnalată în raport", se spune în raportul CNA.
În raport se face referire şi la adoptarea de către majoritatea membrilor Consiliu, în noiembrie 2013, a Codului etic al membrilor CNA, care "va consolida profilul public al instituţiei şi va creşte atât credibilitatea sa, în calitate de garant al interesului public, cât şi cea a membrilor ei".
"Codul răspunde şi recomandării din raportul MCV, potrivit căreia «Ar trebui să se dea asigurări Consiliului Naţional al Audiovizualului cu privire la independenţa sa efectivă, iar acesta ar trebui să îşi îndeplinească pe deplin rolul prin instituirea şi aplicarea unui cod de conduită în această privinţă»", se mai spune în raportul de activitate al CNA.
Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare.
Structura CNA s-a modificat din 20 decembrie 2012. Consiliul Naţional al Audiovizualului are, în prezent, următoarea componenţă: Laura Georgescu (preşedinte), Viorel-Vasile Buda (vicepreşedinte), Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.
Potrivit Legii audiovizualului, activitatea CNA este analizată de către Parlament, prin dezbaterea raportului anual, care se prezintă pentru anul anterior, şi ori de câte ori comisiile de specialitate ale Parlamentului solicită preşedintelui Consiliului rapoarte specifice.
Raportul anual de activitate a Consiliului se depune la comisiile de specialitate ale Parlamentului, până la data de 15 aprilie.
În situaţia în care comisiile de specialitate resping raportul anual al Consiliului, acesta este obligat ca în termen de 30 de zile să prezinte comisiilor reunite un program de măsuri concrete pentru remedierea lipsurilor semnalate, program ce va fi depus spre dezbatere şi aprobare comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:47
Iluminarea vitrinelor şi iluminatul decorativ, interzise de la 1 ianuarie în Republica Moldova
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale