O carte pe zi: „Ca o zi de duminica. Dialog epistolar” de Cosmin Neidoni, Cristian Muntean

Un dialog al marilor întrebari, erudit şi inteligent, plin de farmec, elegant în toate amănuntele. O carte pentru noi, cei de azi, construită ca o punte înspre cei de mâine, notează C. Schiermeyer

Urmărește
159 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Ca o zi de duminica. Dialog epistolar” de Cosmin Neidoni, Cristian Muntean

O carte pe zi: „Ca o zi de duminica. Dialog epistolar” de Cosmin Neidoni, Cristian Muntean

În urmă cu câţiva ani, într-un eseu intitluat „Dialogul ca exerciţiu spiritual”, publicat în „Ziarul de duminică” pe care îl păstoream, preotul şi scriitorul braşovean Cristian Muntean scria: „Trăim într-o eră a globalizării în care comunicarea a atins cote nebănuite, dar dialogul lasă, din ce în ce mai mult, de dorit. De fapt am un sentiment kafkian de <<dialog al surzilor>>. Parcă nu mai vrem să ne auzim decât pe noi înşine, trăind într-o formă de autism faţă de tot ce înseamnă ,,bine comun”. Unde mai pui că şi în locurile în care te-ai aştepta ca dialogul să fie regula asişti la monologuri care nu te mai impresionează cu nimic. Şi mă gândesc aici atât la relaţia profesor-elev, cât şi la celelalte: părinţi-copii, preot-credincioşi, ierarh-preot/credincioşi, de parcă niciunul dintre protagonişti nu e în stare să-l vadă pe celălalt decât în <<propria lumină>>. Ne e greu să înţelegem că dialogul implică o schimbare în setarea noastră mentală şi o schimbare de atitudine.”

Cristian Muntean (n. 1971) este poet şi eseist (i-am semnalat la această rubrică mai multe volume recente). Absolvent al Facultăţii de Teologie Oradea, doctor în teologie al aceleiaşi facultăţi. Preot la Biserica Adormirii Maicii Domnului din Braşov şi fost director al Seminarului Teologic „Dumitru Stăniloae” din Braşov.

Cosmin Neidoni, născut în Timişoara în 1975, a studiat filosofia, are un master în domeniul Politicii Europene în cadrul SISEC, este freelancer în domeniul traducerilor, predă cursuri de limbă germană la câteva centre de limbi străine din Timişoara şi scrie proză scurtă, eseuri şi poezie. Scrie şi publică în limba română şi germană.

Cartea de faţă este – cum sublinia într-o succintă prezentare Laurentiu-Ciprian Tudor - un dialog deschis, între un ortodox (preot/teolog) şi un catolic (licenţiat in filosofie), ambii poeţi, oameni cuminţi (şi cu-minţi), dar şi spirite lucide, ironice si ferme. Vorbesc despre orice, dar mai ales despre problemele care ne preocupă pe toţi în acest început de mileniu, ba chiar, mai exact, în această perioadă de pandemie.

Spune, unul dintre ei, spre finalul cărţii: „Globalizarea şi interconectarea structurilor de capital este atât de mare încât un dereglaj economic profund declanşat în Wuhan reverberează până în celălalt capăt de lume, în New York. Epidemia în sine şi criza economică generată colateral de potenţialul ei terifiant de expansiune va redesena pe harta lumii alianţele şi echilibrele de putere. Cred că doar solidaritatea globală ar putea ajuta economiile statelor să evite colapsul total. (...) În post-Coronavirus vom fi locuitorii unei alte lumi. Va fi lumea aceasta mai bună, mai sigură, mai dezirabilă locuirii? Iată întrebările pentru care orice răspuns are acum valenţele unei pure speculaţii.”

Cosmin Neidoni, Cristian Muntean – Ca o zi de duminică. Dialog epistolar. Libris editorial. 286 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici