O carte pe zi: „De la frici uitate la nopţi prietenoase. Avatarurile oraşului nocturn”, de Adrian Majuru

„De la teama de întuneric, resimţită de omenire încă de la începutul istoriei, la îmblânzirea deplină a fricii prin tehnologie şi viaţa de noapte. În ultimele generaţii, omul a dat nopţii un nou conţinut. Oraşul a fost instrumentul de remodelare nocturnă a preocupărilor, imaginarului şi credinţelor”

Urmărește
125 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „De la frici uitate la nopţi prietenoase. Avatarurile oraşului nocturn”, de Adrian Majuru

O carte pe zi: „De la frici uitate la nopţi prietenoase. Avatarurile oraşului nocturn”, de Adrian Majuru

„De la teama de întuneric, resimţită de omenire încă de la începutul istoriei, la îmblânzirea deplină a fricii prin tehnologie şi viaţa de noapte. În ultimele generaţii, omul a dat nopţii un nou conţinut. Oraşul a fost instrumentul de remodelare nocturnă a preocupărilor, imaginarului şi credinţelor. Expoziţia din Art Safari - şi albumul de faţă - spun povestea evoluţiei oraşului nocturn şi avatarurilor sale”.

Timp de peste o lună, între 8 decembrie şi 14 ianuarie, la Palatul Dacia-România din Bucureşti, în sezonul actual al Art Safari, a avut loc expoziţia „Poveştile neştiute ale oraşului nocturn”, la vernisarea căreia a fost lansat şi albumul „De la frici uitate, la nopţi prietenoase. Avatarurile oraşului nocturn”, pe care îl semnalăm astăzi. Şi expoziţia a fost curatoriată şi albumul semnat de Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti. La expoziţie, alături de obiectele şi lucrările din colecţia Muzeului Municipiului Bucureşti, au fost prezentate şi o serie de piese din colecţiile Institutului Naţional de Medicină Legală „dr.Mina Minovici” şi Institutului de Antropologie Francisc Rainer-Academia Română, unele expuse public ȋn premieră.

„Povestea oraşului nocturn – spune Adrian Majuru - reprezintă şi o nesfârşită confruntare dintre dorinţele comportamentului ascuns şi iubitor de întuneric (lumea criminalilor, hoţilor, inadaptaţilor sociali, adică tot ceea ce diurnul încearcă să vindece) şi prelungirea unor preocupări cotidiene, pentru care diurnul nu mai oferă suficient timp. Aici ne referim la unele profesii, legate inclusiv de industria loisir-ului. Dincolo de prelungirea zilei în noapte, cu oraşe luminate şi mulţimi colorate şi atrăgător de zgomotoase (teamă colectivă de tăcerea sublimată a întunericului?), consumatoare de diferit, se păstrează sentimentul ascuns de a explora dorinţe pe care diurnul nu le permite pe de-antregul sau doreşte să le ştie uitate. Noaptea oferă un misterios sentiment de nesiguranţă ascuns în etologia noastră îndepărtată, iar această relaţie dintre mister şi temeri nu a putut fi îndepărtată pe de-a-ntregul”.

Veţi găsi în acest album informaţii, imagini, istorii, poveşti, multe fascinante despre temei şi frici, prejudecăţi şi pedepse, lumea delictuală, sinucidere, duel, vrăjitorie, alienare, falsul monetar, moda tatuajului, prostituţie, timp liber şi loisir urban, lumea mahalalelor.

„Povestea oraşului nocturn reprezintă şi o nesfârşită confruntare dintre dorinţele comportamentului ascuns şi iubitor de întuneric (lumea criminalilor, hoţilor, inadaptaţilor sociali, adică tot ceea ce diurnul încearcă să vindece) şi prelungirea unor preocupări cotidiene, pentru care diurnul nu mai oferă suficient timp. Aici ne referim la unele profesii, legate inclusiv de industria loisir-ului. Dincolo de prelungirea zilei în noapte, cu oraşe luminate şi mulţimi colorate şi atrăgător de zgomotoase (teamă colectivă de tăcerea sublimată a întunericului?), consumatoare de diferit, se păstrează sentimentul ascuns de a explora dorinţe pe care diurnul nu le permite pe de-antregul sau doreşte să le ştie uitate. Noaptea oferă un misterios sentiment de nesiguranţă ascuns în etologia noastră îndepărtată, iar această relaţie dintre mister şi temeri nu a putut fi îndepărtată pe de-a-ntregul”, subliniază Adrian Majuru.

Nu căutaţi acest minunat album într-o librărie, îl veţi găsi doar la Muzeul Municipiului Bucureşti.

Adrian Majuru - De la frici uitate la nopţi prietenoase. Avatarurile oraşului nocturn. Editura Muzeului Municipiului Bucureşti/Art Safari. 351 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici