O carte pe zi: „Şi a fost seară, şi a fost dimineaţă” de Ken Follett

„O saga lungă şi captivantă într-o Angle haotică şi instabilă, la apogeul Evului Mediu Întunecat.” (Booklist)

Urmărește
356 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Şi a fost seară, şi a fost dimineaţă” de Ken Follett

O carte pe zi: „Şi a fost seară, şi a fost dimineaţă” de Ken Follett

Ken Follett este unul dintre cei mai iubiţi autori din lume, specializat în romane de spionaj şi romane istorice, cu 31 de cărţi publicate şi peste 170 de milioane de copii vândute. S-a născut în 1949 la Cardiff, a obţinut o licenţă în filosofie la University College din Londra, a lucrat ca ziarist şi a început să publice în 1978.

A fost tradus masiv şi la noi, numai Editura RAO publicându-i douăzeci şi două de romane. Seria Kingsbridge, o trilogie a Evului Mediu european, din care fac parte „Stâlpii pământului”, „O lume fără sfârşit” şi „Coloana de foc”, s-a vândut în peste 40 de milioane de copii în întreaga lume. A avut succes şi la noi.

Scriu editorii: „La mai mult de 30 de ani de la apariţia bestsellerului <<Stâlpii Pământului>>, autorul revine cu un roman introductiv. Este o fascinantă geneză a istoriilor povestite de Follett în stilul caracteristic.

Anul 997. Anglia este atacată de normanzi şi de vikingi. Cei aflaţi la putere împart dreptatea după voinţa lor, fără să le pese de oamenii de rând şi deseori în conflict cu regele. În aceste vremuri tulburi, se împletesc vieţile a trei personaje: un tânăr constructor de ambarcaţiuni, a cărui casă este atacată de vikingi, iar el este forţat să ia viaţa de la capăt... O nobilă normandă care se căsătoreşte din dragoste şi-şi urmează soţul peste mare, însă, în această lume angajată într-o luptă brutală pentru putere, constată că un singur pas greşit i-ar putea fi fatal... Un călugăr care visează să-şi transforme umila abaţie într-un centru de învăţare admirat în toată Europa. Şi fiecare intră într-un conflict periculos cu un episcop isteţ şi nemilos, care va face orice pentru a-şi spori averea şi puterea.”

Şi în aceste roman, acelaşi decupaj cinematografic ca în precedentele cărţi şi o documentare istorică remarcabilă. Descriere detaliată a locurilor şi situaţiilor, psihologie elaborată a personajelor, scriere care facilitează memorarea personajelor, tehnică narativă contemporană.

„Evul întunecat a lăsat puţine urme - ţine să preceizeze Ken Follett în Mulţumiri. Nu multe lucruri au fost consemnate în scris şi au existat puţine imagini. În urmă cu o mie de ani sau mai mult, aproape toate clădirile erauy construite din lemn, care a putrezit. Asta lasă mult loc imaginaţiei şi poate crea multe dezacorduri, ceea ce nu e valabil pentru perioada anterioară, a Imperiului Roman, sau pentru perioada următoare, a Evului Mediu. Prin urmare, în timp ce le mulţumesc consilierilor mei istorici, trebuie să adaug că nu am urmat în totdeauna sfatul lor.”

De altfel, vorbind într-un interviu despre exactitudinea istorică, Follett declara: ”După ce scriu prima formă, plătesc istorici să citească şi să caute erori sau lucruri care să li se pară eronate pentru epocă.”

Un roman remarcabil, pentru orice gust şi orice gen de cititor.

 

Ken Follett - Şi a fost seară, şi a fost dimineaţă. Prolog al volumului „Stâlpii pământului”. Traducere din limba engleză de Alex Marinescu. Editura RAO. 720 pag.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici