- Home
- Cultură-Media
- LOS ANGELES, (30.10.2009, 12:49)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
S-au împlinit 40 de ani de la crearea primelor reţele de calculatoare
Experţi, antreprenori şi personalităţi cunoscute pentru activităţile lor referitoare la online s-au reunit, joi, la Los Angeles, pentru a sărbători cei 40 de ani ai internetului, sub ochii lui Leonard Kleinrock, tatăl unei invenţii care a schimbat lumea.
Urmărește
29 afișări
S-au împlinit 40 de ani de la crearea primelor reţele de calculatoare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
"În urmă cu 40 de ani, bebeluşul internet făcea primele mişcări", a spus Kleinrock, în vârstă de 75 de ani. În 1969, el era coordonatorul echipei UCLA (Universitatea California din Los Angeles), care a fost prima ce a reuşit să realizeze comunicarea în reţea între calculatoare.
Kleinrock a luat parte, începând de joi, la o conferinţă aniversară care a adus la un loc amintiri de la aceste debuturi ale internetului, mai puţin cunoscute în dezbaterile privind viitorul acestei invenţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Nu este vorba numai de internet, ci de întreaga noastră epocă", a spus Ariana Huffington, fondatoarea blogului HuffingtonPost.
"Internetul este un element de democratizare, suntem toţi egali" în această reţea mondială, a subliniat, la rândul său, Kleinrock. "Nu ne putem retrage, nu putem să ne oprim, era internetului a sosit", a precizat el.
În urmă cu 40 de ani, nimeni nu şi-ar fi imaginat că urmează să apară reţele de socializare precum Facebook, Twitter sau YouTube. "Internetul este prezent în toate aspectele vieţii noastre", a subliniat Kleinrock, care a apreciat că "bebeluşul" lui este acum adolescent.
"Problema care se pune acum este când va ajunge la maturitate şi dacă va depăşi această criză", a spus el, făcând referire la viruşi, programe dăunătoare şi alte escrocherii online.
Kleinrock a descoperit cum să lege între ele calculatoarele graţie convingerii sale că acestea trebuie să poată comunica între marile centre de cercetare, printr-un sistem de comunicare la fel de practic precum utilizarea telefonului.
Operatorul telefonic AT&T a instalat cabluri între calculatoare pentru un proiect la care participa, susţinut financiar de un laborator militar de cercetare şi care s-a derulat sub numele ARPANET.
Pentru a ajunge să facă posibilă transmiterea datelor de la un computer la altul, informaţiile au fost digitalizate în formă extrem de simplă şi trimise la cerere, fără a se pierde timpul.
Pe 29 octombrie 1969, inginerii au început să tasteze "L-O-G" pentru a se conecta la un calculator aflat la distanţă. Sistemul a cedat, însă, după tastarea literei "O". "Atunci primul mesaj a fost «lo» ca în expresia «lo and behold»", veche expresie britanică ce înseamnă "iată".
La a doua tentativă, echipa sa a reuşit să facă datele digitalizate să treacă de la un calculator la altul. Până la sfârşitul acelui an, reţeaua era aşteptată de calculatoare din centrele a două alte universităţi.
Finanţarea militară a fost furnizată de echipa ARPA a Departamentului american al Apărării, agenţie formată în 1958.
Fundaţia naţională americană de ştiinţe a integrat în reţea mai multe supercalculatoare la sfârşitul anilor 1980, deschizând comunitatea online unui număr mare de cercetători.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe