- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.07.2016, 06:00)
Ţara cu cele mai multe biblioteci, raportat la numărul de locuitori, din Europa
Există peste 65.000 de biblioteci în Europa, iar raportat la populaţie, în Olanda, Grecia şi Portugalia sunt cele mai puţine biblioteci, o jumătate de bibliotecă la 10.000 de oameni, cele mai multe biblioteci aflându-se în Cehia, Bulgaria, Lituania sau Letonia.
Urmărește
1632 afișări
Ţara cu cele mai multe biblioteci, raportat la numărul de locuitori, din Europa
Potrivit Business Magazin, România se află undeva la mijloc cu 1 - 1,9 biblioteci la 10.000 de locuitori. Deşi Cehia are cele mai multe biblioteci raportate la numărul de locuitori, Finlanda şi Danemarca cheltuiesc cei mai mulţi bani pe biblioteci, peste 30 de euro pe cap de locuitor. Cehia cheltuie undeva între 11 şi 30 de euro pe cap de locuitor, iar România sub 10 euro, potrivit celui mai recent raport realizat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates.
De fapt, în Cehia există o bibliotecă la fiecare aproape 2.000 de persoane, de patru ori mai multe biblioteci decât media europeană şi de zece ori mai mult decât în SUA.
67% dintre adulţii finlandezi au vizitat o bibliotecă în ultimul an (28% în ultima lună). În clasasament urmează danezii (57%), apoi belgienii cu 42%. Doar 16% dintre românii adulţi au vizitat o bibliotecă în ultimul an şi doar 9% în ultima lună.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gigi Becali: Oamenii lui Călin Georgescu mi-au cerut 350.000 de dolari ca să aducă echipa lui Trump în România
-
Războiul din Ucraina, ziua 1077. Declaraţia care îl va înfuria pe Putin. Volodimir Zelenski vrea ca Ucraina să primească arme nucleare / Şeful Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei demisionează / Scholz critică planul de ajutor al lui Trump / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia
-
Simona Halep şi-a anunţat retragerea din tenis, după ce a pierdut în primul tur la Transylvania Open: „Corpul meu nu mai duce. Nu vreau să plâng, am fost numărul unu mondial”
Un motiv pentru acest lucru este faptul că ani de zile a fost obligatoriu ca fiecare aşezare din Cehia să aibă o bibliotecă, fie că era vorba de un oraş sau de un sat, potrivit New York Times.
Legea a fost promulgată în 1919, la scurt timp după ce Cehoslovacia a devenit independetă. Ideea era să crească gradul de alfabetizare şi de educaţie, ceea ce a funcţionat.
"Cehii şi-au dezvoltat o obişnuiţă în a citi. Chiar şi azi cehii cumpără mai multe cărţi, 11 pe an în medie, faţă de alţii", a declarat Vit Richter, director al Insitutului Naţional al Bibliotecilor din Cehia.
Legea a persistat şi când Cehoslovacia a fost ocupată de Germania, şi după despărţirea de Slovacia, însă, din raţiuni financiare, legea a fost abandonată în 2001, iar de atunci 11% dintre biblioteci s-au închis. De-a lungul anilor, activităţile bibliotecilor s-au extins (organizare de evenimente, cursuri etc), dar principala activitate a rămas încă un punct important, mai ales că 92% dintre cehi vor în continuare să meargă în biblioteci şi să împrumute cărţi.
Citeşte şi: Ministrul Culturii, tras la răspundere în Comisia parlamentară pentru declaraţiile despre Cathedral Plaza şi Biblioteca Batthyaneum
Citeşte şi: Becali, Copos şi Voiculescu, "vedetele" unei expoziţii cu cărţi din detenţie, la Biblioteca Naţională - GALERIE FOTO
Citeşte şi: Cărţile din puşcării, la Biblioteca Naţională: Lucrări de Becali şi Copos, prezentate publicului
Citeşte şi: Volume ale unor autori români contemporani, incluse în biblioteca Universităţii din Iowa
Citeşte şi: INTERVIU Regizorul Alexandru Solomon, despre "Reprezentările memoriei în filmul documentar"
Citeşte şi: INTERVIU-Cristina Bogdan. Moartea în Lumea Românească: Omul şi Moartea joacă v-aţi ascunselea: "Ai trăit în lume bine/ Vin' de joacă şi cu mine" - GALERIE FOTO
Citește pe www.zf.ro: Germania, Franţa, Polonia: 2024 a fost doar începutul unui val de distrugeri de locuri de muncă şi restructurări de personal care se va extinde în 2025
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:33
Ce este Fâşia Gaza, teritoriul pe care Trump vrea să-l preia
-
astăzi, 08:28