Ieftinirea petrolului reface cărţile în domeniul cheltuielilor militare, avertizează IHS

Degringolada cursului petrolului, care s-a ieftinit cu peste 50% de la jumătatea lui iunie, va afecta bugetele Apărării la nivel mondial, restrângând marja de manevră a ţărilor producăroare, dar extinzând-o pe cea a ţărilor consumatoare, potrivit unui studiu IHS.

Urmărește
167 afișări
Imaginea articolului Ieftinirea petrolului reface cărţile în domeniul cheltuielilor militare, avertizează IHS

Ieftinirea petrolului reface cărţile în domeniul cheltuielilor militare, avertizează IHS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În contextul în care preţul barilului Brent a scăzut sub pragul simbolic de 60 de dolari, bugetele ţărilor din Orientul Mijlociu şi Arica de Nord (MENA) se află sub presiune. Cheltuielile legate de Apărare în această regiune mare producătoare de brut ar urma să se stabilizeze anul viitor, după ce au crescut cu aproape 30% în perioada 2011-2014, potrivit unui raport al firmei americane de consultanţă IHS publicat vineri.

Din contră, "scăderea cursului petrolului urmează să aibă un efect pozitiv asupra creşterii economice a Chinei, Indiei şi Indoneziei (mari consumatori de brut) şi va ajuta finanţele guvernamentale" ale acestor ţări, subliniază studiul. Astfel, China şi India urmează să continue să afişeze o creştere a bugetelor alocate Apărării de peste 5% în anii următori.

Pentru prima dată din 2010 încoace, cheltuielile mondiale legate de Apărare au început să crească în 2014, atingând uşor 0,85% (1.597 miliarde de dolari).

Această creştere poate fi atribuită în principal temperării bazei bugetului militar al Statelor Unite (numărul unu mondial), dar şi unei creşteri puternice a cheltuielilor în Rusia (+17,8% în 2014, la 2.500 de miliarde de ruble) şi în regiunea MENA.

Firma de consultanţă IHS, specializată în sectorul energetic, preconizează o stabilizare a cheltuielilor mondiale în domeniul Apărării în următorii doi ani, subliniind că totul va depinde de evoluţia crizelor geopolitice în curs.

"Îngrijorate de acţiunile ruseşti în Europa de Est, multe ţări din regiune au început să anuleze reducerile angajate în urma crizei financiare mondiale, în timp ce operaţiunile americane contra SI (organizaţia Statul Islamic) au permis stoparea scăderii cheltuielilor de exploatare, una dintre principalele cauze ale declinului (bugetului american) în ultimii trei ani", explică experţi de la IHS.

Firma americană de consultanţă preconizează, de asemenea, că NATO va înceta, începând din 2019, să însumeze peste jumătate din cheltuielile mondiale în domeniul Apărării, în contextul în care Alianţa aduna aproape două treimi în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici