COMENTARIU Lelia Munteanu: Dragostea. Ghid de supravieţuire

În ziua când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat, în sfârşit, că dragostea e o boală mentală, s-au arătat concomitent trei semne. Preşedintele Republicii, regretatul Băsescu, şi-a cumpărat beteală de pom. Pe strada Veseliei din Ferentari, pe cerul sticlos şi rece s-a ivit un soi de vârcolac mititel, sub forma cheii sol, chiar în clipa în care Tanţa Curdefier ieşea din casă, în capot şi papuci, să-şi conducă ultimul client. De la centrul de plasament „Aripi de serafimi” doi copilaşi şi-au luat zborul. În urma lor n-au mai rămas decât feliile de pâine sub magiun şi ceaiul sleit din cănile de tablă. Toate se leagă şi nimic nu e întâmplător.

Urmărește
938 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Dragostea. Ghid de supravieţuire

COMENTARIU Lelia Munteanu: Dragostea. Ghid de supravieţuire

S-o luăm metodic. Până acum, atât cercetătorii britanici cât şi fetele de la „Jean Monnet” ştiau că dragostea e oarbă. Persoanele care contractează această maladie (îi spun şi eu F63.9 conform nomenclatorului OMS) se confruntă cu un proces sever de scădere a acuităţii vizuale. Dar şi cu deficienţe de auz, aflându-se în imposibilitatea de a recepţiona corect sfaturile chibiţilor din preajmă. N-a fost decât un pas până se se constate că dragostea e şi o tulburare mentală gravă. Singura veste bună e că trece. F63.9 - ce nume de rachetă cu rază scurtă de acţiune! - nu durează mai mult de patru ani.

Având în vedere că, în jurul meu, cad persoanele fizice ca muştele; luând în consideraţiune dramele pe care le observ consumându-se zilnic; prelevând probe, făcând măsurători şi constatând că pluteşte ceva în aer, m-am decis să-i ajut pe cei în suferinţă cu un scurt ghid de supravieţuire.

Întâi, câteva judecăţi de principiu: îndrăgosteala nu foloseşte la nimic. Nu iese din asta nici un ce profit. Amorul tâmpeşte. S-a demonstrat ştiinţific. Dă palpitaţii, vertij, înmoaie genunchii, cauzează la somatic (la psihic nu mai ai oricum ce repara, consideră-l pierdut).

Cum recunoaştem fenomenul? Iată câteva simptome. Ai privirea umedă şi rătăcită? Te-ai ars. Caută o oglindă, holbează-te în ea (ca să fii sigur că eşti tu) şi dă-ţi palme. Dacă acţiunea nu-şi face efectul, îndepărtează-te de sursele de incendiu: fugi de telefon ca de dracu’. Când ai ajuns să te uiţi lung la mobilul care nu mai sună şi încerci să-l repari, roagă-te să scapi până nu e prea târziu. Din clipa în care începi să crezi că nu primeşti mesaje fiindcă dincolo a căzut netul ai intrat în faza terminală.

Nu te lua după cei care-ţi prescriu terapia prin muncă: dacă lucrezi la fabrica de ace, precis te vei trezi că faci brice.
Nu pleca urechea la muzica de dor şi of, de adieu, n-o da în prosteală cu „O să beau uischi şi nes/ până o să te-ntâlnesc”. No! Treci pe marşuri sau bagă muzică dodecafonică.

Nu ieşii din casă! O să ţi se pară că toate persoanele cu care dai nas în nas seamănă ca picăturile de zoloft şi toate au chipul ăla pe care tu trebuie să ţi-l scoţi din căpăţână. Scoate-l şi înlocuieşte-l cu harta drumurilor judeţene. Ceva trebuie să te zgâlţâie şi să te aducă la realitate.

Nu-ţi petrece prea prea mult timp cu gândiri de felul „viaţa fără… n-are nici un rost”. Fii pragmatic, măcar în ultimul moment: caută nişte otravă (sunt pline supermarketurile), ascute cuţitul de bucătărie, verifică frânghia şi nu uita scrisoarea de adio. Redacteaz-o din timp, reciteşte-o atent, scoate virgulele dintre subiect şi predicat. Ţi-ai trăit viaţa corect gramatical, mori cu Îndreptarul Sintactic şi Morfologic pe piept.

O singură instituţie tratează tipul ăsta de suferinţă (cum doar spitalul de glumeţi te vindecă atunci când începi să vorbeşti singur): Starea Civilă. În secunda doi după ce-ai zis „da” şi ai semnat certificatul, ţi s-a ridicat ceaţa de pe ochi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici