- Home
- Editorialiștii
- (25.04.2020, 14:09)
COMENTARIU Lelia Munteanu: Ultima şansă pentru proiectul european
„O politică a culturii rebutului"
Urmărește
736 afișări
COMENTARIU Lelia Munteanu
Despre ceea ce a numit „o politică a culturii rebutului" vorbeşte Papa Francisc şi în interviul acordat unui săptămânal londonez în Miercurea Mare a Săptămânii Patimilor. "O politică a culturii rebutului" despre care teologhiseşte încă de la începutul pontificatului, numind-o şi „cultura debarasării".
Există, într-unul dintre răspunsurile Suveranului Pontif, o imagine tulburătoare: "Cei fără adăpost rămân fără adăpost. Zilele trecute am văzut o fotografie din Las Vegas, în care homleşii erau puşi în carantină într-o parcare. Hotelurile erau goale, dar un om fără adăpost nu putea să intre într-un hotel. Aici se vede teoria rebutului în acţiune".
Mi-am amintit cuvintele acestea citind editorialul cardinalului Jean-Claude Hollerich, în „ La Civiltà Cattolica", revista iezuiţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Titlul: „Europa şi virusul" (foto, ilustraţia originală a textului). Monseniorul Hollerich defineşte, ca un diagnostician versat, instituţia solidarităţii care se cheamă Uniunea Europeană.
„Criza prin care trecem arată că modelele noastre economice trebuie să se schimbe. Globalizarea e adesea învinovăţită pentru asta. Mulţi ani ne-am gândit la sensul termenului glocal - o combinaţie între cuvintele global şi local. Din păcate, conceptul acesta a rămas în păstrarea câtorva elite, iar economiile au luat calea liberalismului nestăpânit, unde singurul lucru care contează e maximizarea profitului. Dacă dorim rezultate mari în faţa crizelor care vin, economiile au nevoie de propria lor transformare glocală, care include îndreptatea atâtor injustiţii în care Nordul profită de Sud".
Prăpastia dintre crez şi acţiunile Uniunii e astăzi mai adâncă decât oricând.
„Cea mai mare reţea de solidaritate pe care o avem în faţă e Uniunea Europeană. Revenirea la interesele naţionale pare un curs evident pentru majoritatea ţărilor membre. La aniversarea Acordului Schengen, vedem graniţele noastre închise, fără posibilitatea unui dialog real şi a unor acorduri reciproce (...). Fără ajutor economic şi financiar, riscul e ca ţările sărace să devină şi mai sărace. Aceasta este ultima şansă pentru proiectul european. Sper din tot sufletul că ţările din Nord vor manifesta solidaritate cu ţările din sudul Europei (...), motivat de generozitate, nu de teamă. În caz contrar, nu doar proiectul european va fi în pericol. Harta lumii se va modifica după această criză", avertizează cardinalul iezuit.
Primul semn înfricoşător al culturii debarasării pe care o practică birocraţia îmbuibată de la Bruxelles a fost atunci când Italiei îndoliate i s-a întors spatele. Atunci am auzit porţile Uniunii Europene închizându-se cu zgomot în faţa unora care trebuiau să rămână afară, până când se vindecă de moarte.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Câinele lacrimilor
Citește și: COMENTARIU Lelia Munteanu: Ramadan 1441
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 14:20