Ion Cristoiu: „Noaptea generalilor” se vinde scump

  • Ion Cristoiu: „Noaptea Generalilor 1989. Casetele originale filmate în CC! Raritate! 20 000 €. Chiar dacă sînt de cîte patru ore fiecare, casetele nu merită suma uriaşă cerută de proprietar. Nu ştiu dacă se va încumeta cineva să dea pe ele 20.000 de euro.
  • Ion Cristoiu: Sub titlul de Noaptea generalilor se înţelege înregistrarea de 12 ore a activităţii lui Iulian Vlad, încă şef al Securităţii, şi Ştefan Guşă, încă şef al Marelui Stat Major (Iulian Vlad va fi arestat pe 31 decembrie 1989, Ştefan Guşă e dat afară din funţia de şef de stat major pe 28 decembrie 1989) din noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989 din sediul C.C.
  • Ion Cristoiu: Malgosha Galgo mi-a zis, într-un interviu din 1990, că Noaptea generalilor a fost ticluită de Iulian Vlad pentru a semnala că Securitatea e de partea Poporului. Eu cred că Iulian Vlad a vrut să arate neimplicarea Securităţii în Terorism. Oricum, caseta a ajuns în străinătate. Cine şi cum a plasat-o?
Urmărește
2839 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: „Noaptea generalilor” se vinde scump

Ion Cristoiu: „Noaptea generalilor” se vinde scump

Mai multe casete. Pe OLX, site-ul consacrat cumpărăturilor mai mult sau mai puţin la mîna a doua, citesc acest anunţ: „Noaptea Generalilor 1989. Casetele originale filmate în CC! Rraritate!
20 000 €

Descriere
Noaptea Generalilor 22-23 Decembrie 1989. Casetele originale filmate in CC! Raritate! 4 casete VHS de 3 ore fiecare, marca TDK.
Casetele au fost vîndute de către cei care le-au filmat imediat după evenimentele din Decembrie 1989 unei televiziuni străine aflate în acele zile în Bucureşti, în vederea realizării unui documentar despre revoluţia română. După 26 de ani în 2015 am reuşit să intru în posesia lor dintr-o sursă din străinătate, care a lucrat la documentar şi care le avea depozitate de peste 25 de ani după ce s-a încheiat producţia la documentarul respectiv. Acum la împlinirea a 30 de ani de la revoluţie, consider că pot face obiectul unic din colecţia unui adevărat pasionat de rarităţi. Preţul reflectă raritatea şi valoarea lor inestimabilă. Accept de asemenea şi oferte. Am ataşat snapshot-uri extrase din aceste casete. S-au păstrat surprinzător de bine pentru vîrsta lor. Se poate observa calitatea impecabilă. Predarea se face doar personal în Bucureşti. Mulţumesc.”

Chiar dacă sînt de cîte patru ore fiecare, casetele nu merită suma uriaşă cerută de proprietar. Nu ştiu dacă se va încumeta cineva să dea pe ele 20.000 de euro. Nu numai pentru că sînt scumpe, tare scumpe, dar şi pentru că au înregistrat un moment posdecembrist din care s-au difuzat deja momentele esenţiale, cel despre terorişti şi cel despre aşa zisul telefon primit de la Moscova. Sub titlul de Noaptea generalilor se înţelege înregistrarea de 12 ore a activităţii lui Iulian Vlad, încă şef al Securităţii, şi Ştefan Guşă, încă şef al Marelui Stat Major (Iulian Vlad va fi arestat pe 31 decembrie 1989, Ştefan Guşă e dat afară din funţia de şef de stat major pe 28 decembrie 1989) din noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989 din sediul C.C.

Şi Marius Tucă şi Adrian Sîrbu, cărora le spun de preţ, susţin, în cor, că nu merită banii. La întrebarea mea dacă a el a filmat Noaptea generalilor, Adrian Sîrbu îmi răspunde categoric că nu; a filmat un securist. Şi eu cred că da. Malgosha Galgo mi-a zis, într-un interviu din 1990, că Noaptea generalilor a fost ticluită de Iulian Vlad pentru a semnala că Securitatea e de partea Poporului. Eu cred că Iulian Vlad a vrut să arate neimplicarea Securităţii în Terorism. Oricum, caseta a ajuns în străinătate. Cine şi cum a plasat-o?

*

Dar vilele. Ducîndu-mă la „Jurnalul naţional” ca să-mi văd pagina, îi spun lui Marius Tucă despre afacerea Fondul Naţional. Pun patimă în zicere, deoarece şmecherii, Buzeşti, Vişoianu, Creţianu, mi se par tipici românismului etern. Mai ales că după ce şi-au împărţit banii, Vişoianu şi Creţianu s-au luat la harţă. Grigore Niculescu-Buzeşti n-a participat. Din simplul motiv c-a murit.
Gazetar prin naştere, Tucă mă întreabă dacă respectivii au moştenitori. Se gîndeşte probabil, să trimită o echipă în SUA să le fotografieze vilele, ca să le dea la ziar.

*

Răsturnarea de imagine. În a sa Istorie a Europei de Est de la Al Doilea Război Mondial pînă în prezent, Jean-François Soulet crede că alianţele politice realizate în ţările din Est de partidele comuniste sub genericul înşelător de regimuri de democraţie populară se voiau perdele de fum pentru ca Vestului să-i scape sovietizarea lor.Vestul e aici o naţiune prea vagă pentru a răspunde rigorii ştiinţifice. În realitate, Vest înseamnă conducătorii politici ai ţărilor aliate cu URSS pînă la îngenuncherea Germaniei, dar şi opinia publică din aceste ţări.

După patru ani de înfăţişare a URSS ca aliat şi chiar ca salvator al Omenirii de la Apocalipsa fascistă, întoarcerea opiniei publice occidentale împotriva URSS era o sarcină imposibilă. Pentru ca opinia publică să vadă în URSS un Duşman pentru a cărei biruire merită bani daţi prin taxe şi impozite, era nevoie de timp. Conducătorii Vestului aveau nevoie de timp şi pentru a face ordine în zonele lor de influenţă: Turcia, Grecia, Italia, Franţa.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici