LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 860. Ucraina se aşteaptă la întărirea apărării aeriene în iulie / Viktor Orban merge într-o vizită-surpriză la Kiev / Tentativă de „răsturnare a guvernului” dejucată în Ucraina / Mesajul lu iZelenski pentru noul şef al NATO

  • Zelenski: Ucraina se aşteaptă la întărirea apărării aeriene în luna iulie
  • Contraofensiva semnificativă a Ucrainei poate reduce dorinţa lui Putin de a continua războiul
  • Tentativă de „răsturnare a guvernului” dejucată în Ucraina.
2261 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 860. Ucraina se aşteaptă la întărirea apărării aeriene în iulie / Viktor Orban merge într-o vizită-surpriză la Kiev / Tentativă de „răsturnare a guvernului” dejucată în Ucraina / Mesajul lu iZelenski pentru noul şef al NATO

Războiul din Ucraina, ziua 860. Ucraina se aşteaptă la întărirea apărării aeriene în iulie / ISW: Contraofensiva Ucrainei poate reduce dorinţa lui Putin de a continua războiul

UPDATE 4 persoane rănite într-un atac rusesc la Harkov

Forţele ruse au atacat marţi oraşul Harkov cu două bombe FAB-500, rănind patru persoane, a raportat Procuratura regiunii Harkov.

Două întreprinderi din cartierele Nemyshlianskyi şi Industrial ale oraşului au fost lovite de atacurile aeriene în cursul după-amiezii. Atacul a fost efectuat din regiunea Belgorod din Rusia, potrivit procurorilor.

Două femei, în vârstă de 26 şi 51 de ani, au suferit răni uşoare, au declarat procurorii. O fetiţă de 12 ani şi fratele ei de 15 ani au suferit contuzii.

UPDATE Ucraina ar putea primi veşti bune despre apărarea aeriană la summitul NATO

Se aşteaptă ca Ucraina să primească „veşti bune” legate de sistemele de apărare aeriană la summitul NATO de la Washington de săptămâna viitoare, a declarat, pentru Reuters, un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA.

„Sperăm că vom reuşi să ajungem la summit şi să facem noi anunţuri privind apărarea aeriană. Aţi auzit că ucrainenii vor să primească noi sisteme Patriots sau sisteme similare. Şi cred că vom avea câteva veşti bune suplimentare pentru ei în acest sens", a spus oficialul.

Diplomatul nu a oferit alte detalii.

Summitul NATO de la Washington va avea loc în perioada 9-11 iulie.

UPDATE SUA vor anunţa "în curând" un pachet de ajutor militar de 2,3 miliarde de dolari pentru Ucraina

Washingtonul se pregăteşte să anunţe "în curând" un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de peste 2,3 miliarde de dolari, a declarat, marţi, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Austin a făcut anunţul în timpul unei întâlniri cu ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, la Washington.

Şeful Pentagonului a declarat că pachetul va include rachete de apărare aeriană, arme antitanc "şi alte muniţii critice din stocurile americane".

Volodimir Zelenski l-a însărcinat pe Umerov să "primească date specifice pentru livrarea sistemelor Patriot suplimentare" pe care Ucraina le-a convenit cu partenerii săi.

Washingtonul a anunţat în iunie că suspendă livrările planificate pe termen scurt de vânzări militare externe către alte ţări, în special rachete Patriot şi NASAMS, pentru a le furniza mai întâi Ucrainei.

UPDATE Varşovia şi Berlinul vor să consolideze cooperarea în domeniul apărării şi coordonarea ajutorului pentru Ucraina

Germania şi Polonia şi-au reafirmat cooperarea în domeniul securităţii într-un plan de acţiune comun, a relatat Reuters la 2 iulie.

Cancelarul Olaf Scholz a mers marţi în Polonia pentru a se întâlni cu premierul Poloniei, Donald Tusk. Pentru prima dată din 2018, Berlinul şi Varşovia au participat la consultări interguvernamentale între cabinete.

Părţile au convenit să discute despre impulsionarea cooperării în domeniul apărării, inclusiv o prezenţă mai puternică a NATO la graniţa estică a alianţei şi coordonarea ajutorului pentru Ucraina.

"Ne vom strădui să asigurăm unitatea politică transatlantică şi o prezenţă militară optimă a aliaţilor nord-americani în Europa, inclusiv pe flancul estic", se arată în text, potrivit Reuters.

Planul a inclus, de asemenea, asistenţă suplimentară pentru Ucraina, cum ar fi întreţinerea tancurilor Leopard 2, a precizat Reuters, citând documentul obţinut.

UPDATE Viktor Orban i-a cerut lui Volodimir Zelenski să ia în considerare „încetarea rapidă a focului”

UPDATE Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru noul şef al NATO

UPDATE Tentativă de „răsturnare a guvernului” dejucată în Ucraina

Serviciul de securitate al Ucrainei a declarat ieri că a dejucat un complot de răsturnare a guvernului său.

Agenţia naţională de informaţii a ţării, SBU, a declarat pe canalul său Telegram că patru persoane au fost arestate şi inculpate, scrie Sky News.

Aceştia susţin că grupul de conspiratori - descrişi ca agenţi care lucrează în numele Rusiei - plănuiau să provoace o revoltă la Kiev duminică.

Folosindu-se de tulburările planificate pentru a distrage atenţia, acuzaţii sperau apoi să „preia" clădirea parlamentului „şi să blocheze activitatea acestuia", potrivit purtătorului de cuvânt al SBU, Artem Dekhtyarenko.

UPDATE Premierul ungar Orban a ajuns la Kiev pentru discuţii cu Zelenski

UPDATE O bază ucraineană care ar putea fi folosită de avioanele F-16 a fost atacată de ruşi

UPDATE Ambasadorul Rusiei la ONU îi taie aripile lui Trump privind încetarea războiului din Ucraina în 24 de ore

UPDATE NATO intenţionează să detaşeze un funcţionar permanent la Kiev

NATO intenţionează să detaşeze un înalt funcţionar civil la Kiev, ca parte a noilor măsuri menite să consolideze sprijinul pe termen lung pentru Ucraina.
 
Potrivit unui raport publicat în Wall Street Journal, se aşteaptă ca această măsură să fie anunţată la summitul NATO de la Washington de săptămâna viitoare, scrie Sky News.
 
Măsurile urmăresc să consolideze perspectivele Ucrainei de a adera în cele din urmă la alianţă, fără a-i oferi statutul de membru.
 
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat SUA pentru ezitarea sa de a permite ţării sale să intre în NATO.

UPDATE Acordul de securitate cu Ucraina nu înlocuieşte integrarea acesteia în NATO - Departamentul de Stat al SUA

Statele Unite consideră că un acord bilateral de securitate cu Ucraina nu înlocuieşte aderarea acesteia la NATO, ci face parte dintr-o "punte" către integrarea Ucrainei în alianţa militară a declarat  Vedant Patel, purtător de cuvânt adjunct principal la Departamentul de Stat al SUA, potrivit Ukrinform.

"Aţi văzut acest secretar de stat şi acest preşedinte vorbind despre faptul că noi credem că este important să existe o punte către aderarea Ucrainei la NATO. Desigur, acest acord bilateral de securitate nu înlocuieşte acest lucru [aderarea Ucrainei la NATO]", a spus el.

UPDATE Raport: Rusia şi-a bombardat teritoriul de 40 de ori într-un an

UPDATE Vizită-surpriză la Kiev: Viktor Orban va merge pentru prima dată în Ucraina de la începutul invaziei ruseşti

UPDATE ISW: Contraofensiva semnificativă a Ucrainei poate contribui la reducerea dorinţei lui Putin de a continua războiul

Dacă Ucraina, cu sprijinul partenerilor săi, demonstrează capacitatea de a desfăşura operaţiuni contraofensive semnificative, aceasta poate contribui la convingerea regimului rus de a pune capăt războiului, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War).

„Partenerii Ucrainei pot ajuta Ucraina să reducă dorinţa lui Putin de a continua să poarte un război fără sfârşit în căutarea distrugerii Ucrainei, ajutând Ucraina să desfăşoare operaţiuni contraofensive semnificative care să elibereze teritoriul ucrainean şi să invalideze ipotezele lui Putin cu privire la ceea ce Rusia poate obţine în Ucraina prin forţă", potrivit ISW.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat într-un discurs video din 1 iulie că Ucraina intenţionează să obţină capacităţi sporite de apărare aeriană şi alte îmbunătăţiri ale securităţii în cursul lunii următoare, scrie Kyiv Independent.

Discursul a urmat unei întâlniri cu o delegaţie a Congresului Statelor Unite şi mai multor întâlniri între biroul preşedintelui şi Ministerul de Externe al Ucrainei.

„Am discutat în detaliu toate planurile pentru luna iulie - această lună poate aduce Ucrainei şi mai multă putere, în special în ceea ce priveşte protejarea cerului şi aducerea unei securităţi reale în ţara noastră", a declarat Zelenski.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici