LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 854. Zelenski a vizitat frontul din estul ţării / O rachetă a ruşilor a lovit oraşul Odesa / Trupele nord-coreene ar fi "carne de tun" dacă s-ar alătura forţelor ruse în Ucraina, afirmă Pentagonul

  • Trupele nord-coreene ar deveni "carne de tun" dacă s-ar alătura forţelor ruse pe câmpul de luptă din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder.
  • Şefii apărării din SUA şi Rusia au avut marţi o discuţie telefonică.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a vizitat miercuri pe militarii din regiunea de front din estul Ucrainei.
2306 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 854. Zelenski a vizitat frontul din estul ţării / O rachetă a ruşilor a lovit oraşul Odesa / Trupele nord-coreene ar fi "carne de tun" dacă s-ar alătura forţelor ruse în Ucraina, afirmă Pentagonul

Războiul din Ucraina, ziua 854. Trupele nord-coreene ar fi "carne de tun" dacă s-ar alătura forţelor ruse în Ucraina, afirmă Pentagonul

UPDATE Statele UE convin asupra unui nou pachet de sancţiuni împotriva Belarusului pentru a "consolida măsurile" ca răspuns la războiul Rusiei

"Belarusul nu trebuie să mai servească drept cale de ocolire a sancţiunilor noastre împotriva Rusiei", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE APCE adoptă 3 rezoluţii privind Ucraina, inclusiv privind genocidul cultural al Rusiei

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat la 26 iunie trei rezoluţii referitoare la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat Maria Mezentseva, şefa delegaţiei ucrainene. 

APCE a luat în considerare toate amendamentele Kievului la trei documente - privind aspectele juridice ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, rolul sancţiunilor în contracararea războiului Rusiei şi contracararea eradicării identităţii culturale în timpul războiului şi pe timp de pace, a declarat Mezentseva.
 

UPDATE Lituania va aloca cel puţin 025% din PIB-ul său pentru a sprijini securitatea şi apărarea Ucrainei

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a anunţat la 26 iunie că Lituania va aloca cel puţin 0,25% din PIB-ul său pentru a sprijini securitatea şi apărarea Ucrainei.

UPDATE Serviciile de informaţii militare se află în spatele atacului cibernetic asupra mai multor furnizori din Crimeea, confirmă o sursă

Agenţia de informaţii militare a Ucrainei (HUR) a efectuat la 26 iunie un atac cibernetic asupra câtorva dintre cei mai mari furnizori de internet din Rusia care operează în Crimeea ocupată de Rusia, a confirmat o sursă din cadrul agenţiei pentru Kyiv Independent.

UPDATE Atacul cu drone ruseşti asupra Kherson răneşte 5 persoane, inclusiv copii

Forţele ruse au atacat oraşul Kherson pe 26 iunie, rănind cinci persoane, inclusiv doi copii, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

UPDATE Satelitul finanţat cu fonduri din crowdfunding al Ucrainei a luat peste 4.000 de imagini ale instalaţiilor ruseşti, afirmă serviciile de informaţii militare

Un satelit achiziţionat prin intermediul unei campanii ucrainene de crowdfunding a luat 4 173 de imagini ale obiectivelor Rusiei în aproape doi ani, au declarat serviciile de informaţii militare ucrainene (HUR) pe 26 iunie.

UPDATE Zelenski semnează legea privind utilizarea limbii engleze în Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat, la 26 iunie, o lege care stabileşte limba engleză ca limbă oficială de comunicare internaţională în Ucraina, potrivit site-ului parlamentului ucrainean.

UPDATE 33% dintre ucraineni cred că Ucraina se îndreaptă în "direcţia cea bună", 47% nu sunt de acord, arată sondajul

Un sondaj recent al Centrului Razumkov, publicat la 26 iunie, indică faptul că 33% dintre ucraineni cred că ţara se îndreaptă "în direcţia bună", în timp ce 47% consideră că se îndreaptă "în direcţia greşită".

UPDATE Atacul rusesc cu bombă ghidată asupra unui oraş din regiunea Harkov răneşte cel puţin 4 persoane

Trupele ruse au lovit oraşul Derhachi din regiunea Harkov la 26 iunie cu o bombă aeriană ghidată. Nouă persoane au avut de suferit în urma atacului, a raportat guvernatorul Oleh Syniehubov.

UPDATE Eforturile SUA de a sancţiona Rusia şi Iranul au fost îngreunate de dorinţa de a menţine preţurile scăzute la benzină, au declarat surse pentru WSJ

"Preşedintele Joe Biden a dorit să facă tot posibilul pentru a se asigura că consumatorii americani au cel mai mic preţ posibil la pompă, deoarece afectează viaţa de zi cu zi a familiilor", a declarat pentru Wall Street Journal un înalt oficial al administraţiei.

Zelenski a vizitat trupele din regiunea Doneţk

Volodimir Zelenski a dezvăluit că în timpul vizitei a avut discuţii importante cu liderii militari. Au fost abordate multe probleme, a transmis Zelenski, pe Telegram.

„Va avea loc o conversaţie separată la Kiev, în special cu oficialii care trebuie să fie aici şi în alte zone de lângă linia frontului – în comunităţi dificile, unde oamenii au nevoie de soluţii imediate. Soluţii care pur şi simplu nu pot fi văzute de la Kiev”, a mai spus Zelenski declarându-se „surprins” de faptul că unii oficiali importanţi nu au fost în regiune „de şase luni sau mai mult”.

„Va avea loc o conversaţie serioasă şi voi trage concluziile adecvate cu privire la acest lucru”, a precizat el.

Regiunile Doneţk şi Luhansk compun Donbas. Unele părţi sunt ocupate de ruşi, iar în altele se dau lupte grele între militarii Rusiei şi ai Ucrainei.

O rachetă a ruşilor a lovit oraşul Odesa

Un atac rusesc cu rachetă asupra oraşului Odesa, din sudul Ucrainei, a lovit infrastructura civilă miercuri, a anunţat guvernatorul regional Oleh Kiper, potrivit Sky News.

Racheta a avariat o clădire administrativă din sectorul industrial al oraşului, dar nu a făcut victime.

La începutul acestei săptămâni, o altă rachetă a lovit un depozit din oraş, rănind trei persoane.

Odesa a fost o ţintă frecventă a atacurilor aeriene lansate de ruşi. Asta deşi autorităţile din Rusia neagă că ar ataca civili sau infrastructura civilă.

Kievul susţine că Rusia a pierdut 538.060 de militari în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 538.060 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat miercuri Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1 220 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8 039 de tancuri, 15 450 de vehicule blindate de luptă, 19 407 vehicule şi rezervoare de combustibil, 14 321 de sisteme de artilerie, 1 108 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 863 de sisteme de apărare aeriană, 359 de avioane, 326 de elicoptere, 11 435 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.

Şefii apărării din SUA şi Rusia au avut marţi o discuţie telefonică

Şefii apărării din SUA şi Rusia au vorbit la telefon marţi, prima conversaţie dintre secretarul american al apărării Lloyd Austin şi noul ministru rus al apărării Andrei Belousov, care l-a înlocuit pe Serghei Shoigu în mai, scrie Reuters.

Pentagonul a declarat că Austin şi Belousov au discutat despre importanţa liniilor deschise de comunicare.

Austin a iniţiat conversaţia, care a fost prima astfel de convorbire din martie 2023, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior al forţelor aeriene Patrick Ryder.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a declarat că Belousov l-a avertizat pe Austin cu privire la pericolele continuării livrărilor de arme americane către Ucraina.

„A.R. Belousov a subliniat pericolul escaladării în continuare a situaţiei prin continuarea livrărilor de arme americane către forţele armate ucrainene”, se arată în declaraţia ministerului pe Telegram.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington au scăzut la cel mai scăzut nivel de la criza rachetelor cubaneze din 1962, în urma invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Trupele nord-coreene ar fi "carne de tun" dacă s-ar alătura forţelor ruse în Ucraina, afirmă Pentagonul

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, au semnat un acord strategic de apărare între Moscova şi Phenian pe 19 iunie. Ca parte a alianţei, armata nord-coreeană a anunţat că o unitate de geniu se va alătura forţelor ruse aflate în regiunea Doneţk chiar luna viitoare.

"Cred că, dacă aş fi în locul conducerii personalului militar nord-coreean, mi-aş pune la îndoială alegerile privind trimiterea forţelor mele pentru a fi carne de tun într-un război ilegal împotriva Ucrainei", a declarat Ryder.

Ryder a declarat că accelerarea cooperării militare dintre Coreea de Nord şi Rusia, inclusiv posibila desfăşurare de trupe nord-coreene în Ucraina, este "ceva de urmărit".

Acordul dintre Kim şi Putin declară că "în cazul în care una dintre cele două părţi este pusă în stare de război de o invazie armată din partea unui stat individual sau a mai multor state, cealaltă parte va oferi asistenţă militară şi de altă natură cu toate mijloacele pe care le deţine fără întârziere".

În urma pactului, Coreea de Sud a declarat că va reconsidera furnizarea de arme Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici