LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 857. 10 civili au fost eliberaţi din captivitate / Dronele ruşilor, doborâte peste noapte / Nou ajutor american / Sancţiuni pentru Belarus

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că zece civili au fost eliberaţi ca parte a unui schimb de deţinuţi, după mai mulţi ani de captivitate în Rusia şi Belarus.

7522 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 857. 10 civili au fost eliberaţi din captivitate / Dronele ruşilor, doborâte peste noapte / Nou ajutor american / Sancţiuni pentru Belarus

Prizonierii eliberaţi datorită intervenţiei Papei

UPDATE Modul în care Occidentul îl poate învinge pe Putin în „jocul escaladării”

Ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, consideră că Rusia nu este invincibilă, iar Occidentul îl poate învinge pe Vladimir Putin.

Acest lucru a fost declarat de Sikorski în timpul prelegerii anuale Ditchley, scrie Ukrainska Pravda.

El a declarat că Putin va câştiga acest război dacă nu este oprit, dar a adăugat că el crede că Occidentul ar putea încă să o facă.

Potrivit lui Sikorski, în ciuda afirmaţiilor propagandei ruse, Rusia nu este invincibilă. "Kremlinul poate fi oprit şi chiar învins - noi doar am uitat de asta”, a declarat el, potrivit sursei citate.

UPDATE SUA atribuie un contract de 4,5 miliarde de dolari pentru producerea rachetelor de apărare aeriană Patriot

Armata SUA a semnat la 28 iunie un contract în valoare de 4,5 miliarde de dolari cu Lockheed Martin pentru a produce 870 de rachete Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement (PAC-3 MSE), potrivit site-ului armatei americane, notează Kyiv Independent. 

Vestea vine după ce, recent, SUA au anunţat că vor acorda prioritate livrărilor de rachete de apărare aeriană către Ucraina faţă de comenzile altor ţări, în special rachete Patriot şi NASAMS.

UPDATE Zelenski: Ucraina a pierdut 80% din energia termică şi o treime din energia hidroelectrică în urma atacurilor ruseşti

Preşedintele Volodimir Zelenski a dezvăluit că loviturile ruseşti au dus la pierderea de către Ucraina a aproximativ 80% din energia termică şi a unei treimi din energia hidroelectrică, scrie Sky News.

Vorbind despre atacul din Dnipro, preşedintele ucrainean a declarat că acesta a fost un memento pentru aliaţii Ucrainei că ţara are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană. 

„Acesta este motivul pentru care le reamintim constant tuturor partenerilor noştri: numai o cantitate suficientă de sisteme de apărare antiaeriană de înaltă calitate, numai o cantitate suficientă de determinare din partea întregii lumi pot opri teroarea rusă", a afirmat el. 

UPDATE Un atac rusesc asupra unui oraş din Ucraina a ucis 7 persoane

UPDATE „Tensiunea creşte" la frontiera cu Belarus, Minskul acuză Kievul de desfăşurarea de trupe

Armata belarusă susţine că Ucraina şi-ar fi desfăşurat forţele la graniţa comună de stat pentru potenţiale "sabotaje, acte teroriste", a raportat postul de ştiri de stat Belta pe 29 iunie.
 
Kyiv Independent nu a putut verifica independent afirmaţia, în timp ce posturile de ştiri de stat din Belarus au o lungă istorie de afirmaţii nefondate.

UPDATE Putin cere reluarea producţiei de rachete cu rază intermediară de acţiune

Preşedintele Vladimir Putin a cerut ca Rusia să reia producţia de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune cu capacitate nucleară pe 28 iunie, scrie Kyiv Independent.

Această solicitare ar fi un răspuns la ceea ce Putin spune că este desfăşurarea de rachete cu rază medie de acţiune de către Statele Unite în întreaga lume.

UPDATE UE aprobă noi sancţiuni împotriva Belarusului

Consiliul Uniunii Europene a aprobat un nou pachet de sancţiuni împotriva Belarusului pentru a alinia mai multe măsuri restrictive pe care UE le impune deja Rusiei din cauza războiului său împotriva Ucrainei şi pentru a împiedica Moscova să le ocolească folosind cooperarea cu Minskul. Sancţiunile includ interzicerea importului de cărbune, ţiţei (şi orice alte produse minerale), aur, diamante din Belarus şi, de asemenea, interzicerea altor ţări să exporte în Minsk bunuri şi tehnologii care pot avea dublă utilizare (atât militară, cât şi civilă), precum şi produse care pot fi folosite pentru rafinarea petrolului şi lichefierea gazelor naturale.

UPDATE Putin a dormit în timpul marelui „meci” Biden-Trump

UPDATE Moscova: 5 civili ucişi de o dronă ucraineană în regiunea Kursk, 2 erau copii

Cel puţin cinci persoane au murit, inclusiv doi copii, într-un atac cu dronă care a lovit regiunea Kurk din Rusia, operaţiune atribuită ucrainenilor de autorităţile locale. „Aseară, o dronă ucraineană a atacat o clădire rezidenţială din oraşul Gorodishche, din districtul Rylsky – spune guvernatorul regiunii AlexeiSmirnov prin Telegram – Cinci persoane, inclusiv doi copii mici, au fost ucise în atac”. Victimele erau toate din aceeaşi familie şi alte două rude, adaugă oficiaul pentru agenţia rusă Tass, sunt internate „în condiţii grave”.

UPDATE Atac în timpul nopţii cu 10 drone ruseşti distruse de antiaeriene ucrainene

Rusia a atacat Ucraina cu 10 drone de atac Shahed-131/136 pe care forţele de apărare aeriană ale Kievului le-au distrus. Acest lucru a fost raportat de Forţele Aeriene ale Forţelor Armate Ucrainene pe Telegram. „În noaptea de 29 iunie 2024, inamicul a atacat cu 10 UAV-uri de atac Shahed-131/136 din regiunea Primorsko-Akhtarsk a Federaţiei Ruse”, se arată în nota raportată de Ukrinform.

UPDATE Nou pachet de 150 de milioane de dolari din SUA pentru Kiev, inclusiv interceptoare de apărare aeriană Hawk, muniţie de artilerie

Administraţia Biden va furniza Ucrainei arme şi muniţie în valoare de 150 de milioane de dolari, inclusiv interceptoare de apărare aeriană Hawk şi muniţie de artilerie de 155 mm, informează agenţia Reuters pe site-ul său, citând doi oficiali americani. Pachetul de ajutor este de aşteptat să fie anunţat luni, potrivit oficialilor, care au preferat să rămână anonimi. Statele Unite au început să trimită rachete Hawk interceptor în Ucraina în 2022, ca o actualizare a sistemelor sale de rachete de apărare antiaeriană Stinger, un sistem mai mic, cu rază mai scurtă de acţiune. MIM-23 HAWK, un acronim pentru „Homing all the way killer”, a fost introdus în anii 1950 şi actualizat de-a lungul anilor.

UPDATE Doi preoţi, printre cei eliberaţi la insistenţa Vaticanului

„Am reuşit să aducem înapoi încă zece dintre oamenii noştri din captivitatea rusă, în ciuda tuturor dificultăţilor", a scris Zelenski pe Telegram, potrivit Reuters.

Zelenski a mulţumit unei echipe dedicate asigurării eliberării prizonierilor, inclusiv Vaticanului.

Oficialii ucraineni au declarat că returnarea civililor a făcut parte dintr-un schimb de prizonieri de război efectuat la începutul acestei săptămâni, în cadrul căruia fiecare parte a restituit 90 de deţinuţi.

Rusia nu a făcut niciun comentariu, iar Ucraina nu a menţionat nicio eliberare a ruşilor aflaţi în captivitate.

Printre cei eliberaţi se numără un adjunct al adunării comunităţii etnice tătare din Crimeea, dar şi doi preoţi. Cinci dintre cei eliberaţi fuseseră deţinuţi în Belarus, cel mai apropiat aliat al Moscovei.

Alţi doi civili, un bărbat şi o femeie, fuseseră reţinuţi sub acuzaţia de spionaj şi trădare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici