Persoanele cu ADHD prosperă în perioade de stres, arată un nou studiu

Un studiu recent a arătat că unele persoane cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD) se descurcă cel mai bine în perioadele de stres ridicat, potrivit The Guardian.

Urmărește
81 afișări
Imaginea articolului Persoanele cu ADHD prosperă în perioade de stres, arată un nou studiu

Persoanele cu ADHD prosperă în perioade de stres, arată un nou studiu

Autorul principal al studiului, Maggie Sibley, psiholog clinician şi profesor de psihiatrie la Universitatea din Washington, şi-a propus iniţial să afle dacă este posibil ca adulţii să se vindece de ADHD. Într-un studiu anterior, publicat în 2022, ea a investigat un set de date al Institutului Naţional de Sănătate Mintală care a urmărit 600 de pacienţi cu ADHD pe parcursul a 16 ani, începând din copilărie.

„Ceea ce am găsit a fost acest model de ADHD fluctuant, iar majoritatea persoanelor care se simţeau mai bine, se întorceau apoi din nou la ADHD”, a spus ea.

Pentru studiul mai recent, publicat săptămâna trecută în Journal of Clinical Psychiatry, ea a revenit la acelaşi set de date pentru a încerca să îşi dea seama ce circumstanţe ar putea duce la ameliorarea simptomelor ADHD.

Sibley a crezut că pacienţii cu ADHD ar simţi cea mai mare uşurare în timpul perioadelor de stres scăzut. Ceea ce a descoperit a fost însă contrariul.

Studiul ei a identificat trei grupuri diferite de pacienţi cu ADHD: cei care au experimentat perioade de aparentă recuperare completă, cei care au experimentat remisiuni parţiale şi cei ale căror simptome ADHD au rămas stabile în timp.

Persoanele care au experimentat o recuperare completă temporară erau mai susceptibile de a o experimenta în perioade solicitante sau, mai simplu spus, de stres. Cei care au avut perioade de recuperare parţială au fost, de asemenea, mai susceptibili de a avea anxietate comorbidă.

Arij Alarachi, doctorand în psihologie la Universitatea McMaster, spune că este logic ca ADHD să răspundă diferit la diferite circumstanţe.

Creierele ADHD nu se schimbă prea mult, a spus Alarachi, dar oamenii îşi pot adapta circumstanţele pentru a face faţă mai bine tulburării. După cum arată studiul lui Sibley, chiar şi în rândul persoanelor cu ADHD, aceste strategii ar putea arăta diferit, deoarece „ADHD vine într-o mulţime de forme şi dimensiuni diferite”, a adăugat Alarachi.

„Vedem că la nivel micro, termenele limită sunt utile (pentru persoanele cu ADHD), iar când lucrurile sunt mai urgente, sunt capabile să fie mai productive şi să se hiperconcentreze”, a spus Sibley. Totuşi, acest lucru nu este aplicabil tuturor persoanelor care suferă de această tulburare. „Întotdeauna le spun oamenilor cu ADHD că trebuie să înveţe să îşi scrie propriul manual de instrucţiuni”, a adăugat ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici