Alegeri prezidenţiale şi referendum în Republica Moldova: Cum s-a votat în Transnistria şi Găgăuzia, regiunile-prietene cu Moscova

  • Alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE au avut loc duminică, 20 octombrie.
  • Până în acest moment, în urma centralizării a 99% din voturile exprimate, Maia Sandu conduce detaşat, iar balanţa rezultatelor referendumului înclină uşor spre „Da”.
  • În regiunile Transnistria şi Găgăuzia, alegătorii s-au opus aderării ţării la UE.
Urmărește
4299 afișări
Imaginea articolului Alegeri prezidenţiale şi referendum în Republica Moldova: Cum s-a votat în Transnistria şi Găgăuzia, regiunile-prietene cu Moscova

Alegeri prezidenţiale şi referendum pentru aderarea la UE în Republica Moldova: Cum s-a votat în regiunile Transnistria şi Găgăuzia

Regiunile Transnistria şi Găgăuzia sunt cunoscute pentru simpatiile pro-ruse şi pentru menţinerea relaţiilor cu Moscova. În cadrul alegerilor şi a referendumului din ziua de duminică, 20 octombrie, cetăţenii din aceste regiuni au votat majoritar împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, arată datele preliminare comunicate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Cum s-a votat în Transnistria

Potrivit rezultatelor aproape finale, în regiunea transnistreană, 37,44% dintre alegători au votat „Da” la referendumul privind aderarea ţării la UE, în timp ce 62,56% au fost împotrivă.

Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, a obţinut cele mai multe voturi în Transnistria – 35,41% – în timp ce actuala preşedintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a clasat pe locul al doilea, cu 25,21% din voturi.

Cum s-a votat în regiunea autonomă Găgăuzia

Pe de altă parte, în regiunea Găgăuzia, unde conducerea este controlată de către oligarhul rus Ilan Şor, 94,84% dintre alegători au votat „Nu” la referendum, în timp ce aproximativ 5,16% au votat „Da”.

Cele mai multe voturi la alegerile prezidenţiale au fost acordate candidaţilor Alexandr Stoianoglo – 48,67% – Victoria Furtună – independentă, 28,88%.

Maia Sandu s-a clasat abia pe locul al cincilea, obţinând doar 2,26% din voturile exprimate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici