Ponta: Senatorii PSD vor vota pentru desemnarea lui Teodor Meleşcanu judecător la CC

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, după şedinţa BPN, că senatorii social-democraţi vor vota pentru desemnarea lui Teodor Meleşcanu judecător la Curtea Constituţională, în virtutea capacităţii profesionale, juridice şi morale a acestuia.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Ponta: Senatorii PSD vor vota pentru desemnarea lui Teodor Meleşcanu judecător la CC

Ponta: Senatorii PSD vor vota pentru desemnarea lui Teodor Meleşcanu judecător la CC (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Azi (luni, n.r.), în mod sigur, fără a a avea o opţiune politică, majoritatea, probabil toţi senatorii noştri, vor vota pentru Teodor Meleşcanu, dar în primul şi în primul rând din punctul de vedere al aprecierii capacităţii profesionale, juridice şi morale a domnului Meleşcanu, aşa cum au votat foarte mulţi parlamentari de la toate grupurile pentru Valer Dorneanu, în primul şi în primul rând ţinând cont de capacităţile sale persoanle şi nu de un vot politic", a declarat Ponta.

În Parlament sunt dispute privind desemnarea a doi judecători constituţionali.

În 2 iunie, plenul Senatulului a decis cu 56 de voturi "pentru", opt abţineri şi 50 de voturi "împotrivă", să respingă ordinea de zi a şedinţei care includea, la primul punct, alegerea unui judecător la Curtea Constituţională.

Raportul întocmit de Comisia juridică a Senatului a dat aviz favorabil, cu 5 voturi "pentru" şi trei abţineri, candidatului propus de grupul PNL, Teodor Meleşcanu, în timp ce Antoanella Motoc, propusă de PDL, nu a obţinut nici un vot favorabil.

Senatul, ca şi Camera Deputaţilor, trebuia să desemneze un judecător la Curtea Constituţională până în 7 iunie.

Candidatul propus de PSD pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din partea Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu, a obţinut, în plen, 161 de voturi favorabile, iar contracandidatul său propus de PDL Ştefan Minea a obţinut 123 de voturi, dar preşedinta Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a refuzat să-l valideze pe Dorneanu, arătând că acesta trebuia să întrunească 168 de voturi favorabile.

Reprezentanţii PSD au apreciat că Dorneanu a obţinut voturile majorităţii deputaţilor prezenţi şi trebuie numit la Curtea Constituţională, invocând două decizii ale acestui for care precizează că hotărârile Parlamentului se iau cu majoritate simplă.

În replică, Anastase a susţinut că legea de organizare şi funcţionare a curţii Constituţionale prevede că alegerea judecătorilor Curţii se face cu votul majorităţii din numărul total al deputaţilor, iar în cazul lui Dorneanu trebuie reluat votul într-o nouă şedinţă.

Potrivit Constituţiei, Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. Judecătorii Curţii Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de 3 ani. Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici