- Home
- Sănătate
- (14.12.2023, 15:03)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boala celiacă nu cauzează doar probleme intestinale. Iată celelalte simptome şi zone posibil afectate
Aportul de alimente care conţin gluten poate provoca, la cei afectaţi de această boală, probleme nu numai la nivelul intestinului, ci şi în alte părţi ale corpului.
Urmărește
1970 afișări
Boala celiacă nu cauzează doar probleme intestinale. Iată şi celelalte simptome posibile şi zone afectate
Boala celiacă este o boală cronică autoimună care, mai ales în ultima perioadă, a atras în mod special atenţia lumii ştiinţifice. Acum se ştie că cei care suferă de aceasta sunt victime ale problemelor intestinale, atunci când consumă alimente care conţin gluten.
Cu toate acestea, nu mulţi oameni ştiu că această boală se poate manifesta şi sub alte forme, cu alte simptome, care sunt rareori asociate cu consumul de alimente care conţin această proteină.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Termenul de boală celiacă se referă la o enteropatie inflamatorie care afectează în primul rând intestinul subţire. „Această boală este însoţită de trăsături de autoimunitate, atât de mult încât diagnosticul începe cu determinarea autoanticorpilor. Poate afecta diferite organe şi sisteme ale corpului, cu semne şi simptome diferite, de intensitate variabilă” explică dr. Marco Silano*.
La persoanele cu boala celiacă, apariţia simptomelor este cauzată de aportul de alimente care conţin gluten. Această proteină este prezentă în cereale precum grâul, orzul, spelta şi secară. În cele mai multe cazuri, atunci când persoanele cu boală celiacă consumă unul dintre aceste alimente, se confruntă cu probleme intestinale: dureri abdominale, diaree, vărsături şi mişcări intestinale alternative, tulburare caracterizată prin alternanţa scaunelor dure şi a scaunelor neformate.
Risc de osteoporoză la vârstă fragedă
Dacă acestea sunt simptomele tipice ale bolii celiace, nu sunt singurele pe care această boala le poate provoca. De fapt, deoarece este o patologie sistemică, adică priveşte organismul în ansamblu, poate da naştere şi la probleme care nu afectează intestinul.
Printre cele mai frecvente se numără anemia, o afecţiune caracterizată prin niveluri scăzute de hemoglobină, o proteină găsită în celulele roşii din sânge, responsabilă de transportul oxigenului în sânge. Un alt simptom extraintestinal al bolii celiace este hipertransaminasemia, adică valori mari ale transaminazelor, enzime care indică funcţia hepatică.
Mai ales la femei, boala celiacă poate da naştere la osteoporoză la o vârstă fragedă. Mai mult, femeile celiace pot fi victimele unor probleme legate de sfera ginecologică, precum absenţa ciclului menstrual, menarha întârziată, naşteri premature şi avorturi spontane recurente.
„Boala celiacă poate provoca, de asemenea, probleme ale gurii, cum ar fi afte, ulcere şi carii, precum şi pierderea smalţului dinţilor”, adaugă dr. Silano. Alopecia poate fi favorizată şi de această boală, care este adesea asociată cu boli autoimune, precum tiroidita Hashimoto.
* Dr. Marco Silano este director de cercetare şi director al Departamentului de boli cardiovasculare, endocrino-metabolice şi de îmbătrânire al ISS (Institutul Superior de Sănătate) şi coordonator al consiliului ştiinţific al AIC (Asociaţia Italiană Celiacă).
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe