Pesta rumegătoarelor mici în România: Situaţia se îmbunătăţeşte

Autorităţile sanitare veterinare anunţă o evoluţie pozitivă în lupta împotriva pestei rumegătoarelor mici (PRM) în România. Mai sunt active 27 de focare faţă de 37, săptămâna trecută.

Urmărește
53 afișări
Imaginea articolului Pesta rumegătoarelor mici în România: Situaţia se îmbunătăţeşte

Pesta rumegătoarelor mici în România: Situaţia se îmbunătăţeşte

Vineri, în România mai sunt active 27 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 10 focare, dintre care 9 focare de PRM – în judeţul Tulcea şi un focar de PRM în judeţul Constanţa.

Măsurile suplimentare pentru controlul şi eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR şi MAI, rămân valabile.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a reacţionat rapid la apariţia şi evoluţia focarelor de pestă a micilor rumegătoare (PMR) în judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa şi Timiş, iar rezultatele se reflectă în scăderea numărului de focare. Serviciile veterinare din întreaga ţară depun eforturi susţinute pentru a limita răspândirea virusului, aplicând măsuri corecte, în conformitate cu legislaţia europeană aplicată în toate statele membre, susţine ANSVSA.

„Atragem atenţia asupra activităţilor ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, care pot genera focare secundare de boală la mare distanţă de focarele iniţiale şi care pun în pericol eforturile de export. Instituţia este în permanent contact cu crescătorii de animale, transportatorii şi exportatorii, colaborând pentru a limita extinderea bolii şi a preveni prejudiciile în sectorul zootehnic. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene”, arată sursa citată.

Pesta rumegătoarelor mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici