Foşti şefi de la Hidroelectrica şi Porţile de Fier I, învinuiţi pentru un prejudiciu de 185 milioane de euro

Foşti şefi de la Hidroelectrica şi Porţile de Fier I au fost puşi sub învinuire într-un dosar al DIICOT, care vizează activitatea celor două companii energetice din 2000 până în prezent, prejudiciul fiind de 185 milioane de euro, potrivit unor surse judiciare.

Urmărește
617 afișări
Imaginea articolului Foşti şefi de la Hidroelectrica şi Porţile de Fier I, învinuiţi pentru un prejudiciu de 185 milioane de euro

Foşti şefi de la Hidroelectrica şi Porţile de Fier I, învinuiţi pentru un prejudiciu de 185 milioane de euro (Imagine: Shutterstock)

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că în acest dosar au fost puse sub învinuire 20 de persoane. Unii dintre suspecţi s-au prezentat marţi la sediul DIICOT, pentru a li se aduce la cunoştinţă învinuirile, restul urmând să se prezinte în faţa anchetatorilor în zilele următoare.

"Este vorba de retehnologizarea de la Porţile de Fier I şi este vorba despre un abuz în serviciu făcut de toată direcţiunea şi personalul de acolo. Investigaţia acoperă perioada din 2000 până în prezent şi vizează toată conducerea Porţile de Fier şi Hidroelectrica, şi vedem apoi dacă ancheta se extinde în zona ministerială", au arătat sursele citate.

Potrivit aceloraşi surse, au fost deja puşi sub învinuire foştii şefi din Hidroelectrica Eugen Pena şi Oprea Traian. Aceştia s-au prezentat marţi la sediul DIICOT pentru a le fi prezentate învinuirile.

Sursele citate au precizat că, în prezent, prejudiciul din acest dosar a fost estimat la 185 de milioane de euro, dar ar putea să crească, în continuarea anchetei.

Potrivit aceloraşi surse, la acest moment nu există foşti sau actuali miniştri puşi sub învinuire, "dar investigaţia va conduce către această zonă".

"Conducerea nu putea face nimic fără un aviz ministerial, doar că ancheta nu a fost îndreptată încă în această direcţie", au precizat sursele citate.

Foştii directori ai Hidroelectrica Eugen Pena şi Traian Oprea au fost condamnaţi în dosarul în care este judecat şi fostul ministru Codruţ Şereş.

În acest dosar, la sfârşitul lunii martie, instanţa supremă i-a condamnat pe Eugen Pena şi Traian Oprea la cinci ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciul în formă calificată. Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul "Hidroelectrica", decizia nefiind definitivă.

Potrivit probelor din dosar, Eugen Pena a iniţiat şi a constituit o asociere infracţională, împreună cu Traian Oprea, Victoria Geormăneanu, George Lavinius Asan, Nicolae Opriş şi Georgeta Iosif şi au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societăţii şi bugetului consolidat al statului.

Activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare a cantităţilor de energie electrică rezultate din producţia proprie şi din achiziţiile de la alţi producători, în condiţii total nefavorabile societăţii şi a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional - ramură strategică a economiei naţionale, aspect de natură să submineze economia naţională.

Fosta echipă de conducere de la Hidroelectrica este acuzată că, în cursul anului 2003, în contextul apariţiei fenomenului de secetă hidrologică pentru fluviul Dunărea şi a prognozelor meteorologice privind situaţia hidrologică pe râurile interioare, nu a invocat clauza de forţă majoră inserată în contractele de furnizare a energiei electrice, până la normalizarea regimului hidrologic, şi nici nu a luat măsuri în vederea renegocierii preţurilor, cu consecinţa înregistrării unei pierderi financiare considerabile de către SC Hidroelectrica SA.

Astfel, în condiţiile efectelor negative ale secetei hidrologice asupra funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional, acuzaţii nu au procedat pentru reducerea cantităţilor de energie electrică aferente contractelor comerciale încheiate cu consumatorii eligibili şi furnizorii licenţiaţi de pe piaţa concurenţială, ci au acţionat în sensul onorării în totalitate a cantităţilor contractate sau chiar depăşirii acestora, prin achiziţia de energie de la producătorii termo, la preţuri mult mai mari decât cele stabilite conform contractelor de vânzare de energie electrică, au arătat procurorii DIICOT în actul de sesizare a instanţei.

Totodată, în perioada 2002 - 2003, acuzaţii au dispus cumpărarea de energie electrică de la SC Termoelectrica SA la preţuri mari şi au revândut energia electrică către furnizorii licenţiaţi şi consumatorii eligibili la preţuri mult diminuate faţă de preţurile stipulate în contractele încheiate cu aceştia, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au mai arătat că, în perioada 2003 - 2004, aceştia au acţionat în sensul încheierii în mod ilegal a unui număr de patru contracte de furnizare de energie electrică, cu majorarea cantităţilor de energie electrică pe o perioadă de nouă-zece ani, deşi SC Hidroelectrica SA nu avea dreptul să încheie în această perioadă contracte pe piaţa concurenţială pentru furnizare de energie electrică şi nici acte adiţionale la contractele aflate în derulare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici