LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 971. Explozii puternice auzite la Kiev şi atac la Zaporojie, cu grădiniţe doborâte / Şeful Pentagonului a ajuns în Ucraina / Peste 680.000 de soldaţi ruşi au murit pe front / NATO şi UE vorbesc despre escaladarea conflictului

Kievul intensifică atacurile cu drone pe teritoriul Rusiei, vizând infrastructura militară şi industrială pentru a slăbi maşinăria de război a Moscovei.

Urmărește
11020 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 971. Explozii puternice auzite la Kiev şi atac la Zaporojie, cu grădiniţe doborâte / Şeful Pentagonului a ajuns în Ucraina / Peste 680.000 de soldaţi ruşi au murit pe front / NATO şi UE vorbesc despre escaladarea conflictului

Războiul din Ucraina, ziua 971. Ucraina loveşte Rusia adânc. Explozii puternice auzite la Kiev

UPDATE UE: soldaţii nord-coreeni din Ucraina ar constitui o escaladare puternică

Prezenţa trupelor nord-coreene disponibile pentru a lupta în Ucraina, dacă va fi confirmată, ar marca „un alt nivel de escaladare” a Rusiei, arătând şi mai mult dispreţ faţă de dreptul internaţional. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus acest lucru. „Această împrejurare arată că Moscova nu este interesată de pace şi că este într-adevăr dispusă să aibă soldaţi străini pe teritoriul său de la o naţiune aflată sub multiple sancţiuni ONU”, a adăugat oficialul. Înaintea UE, NATO a vorbit despre escaladare, dacă se va confirma prezenţa asiaticilor pe front.

UPDATE Moscova vrea să dezvolte relaţiile cu Coreea de Nord în toate sectoarele

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a numit Coreea de Nord „un vecin şi partener apropiat al Rusiei” şi a spus că Moscova şi Phenianul „dezvoltă” relaţiile lor „în toate domeniile”, scrie agenţia oficială de ştiri rusă Ria Novosti. „Acesta este dreptul nostru suveran. Acest lucru nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni, deoarece această cooperare nu este îndreptată împotriva ţărilor terţe. Vom dezvolta în continuare această cooperare”, a mai spus Peskov.

Potrivit AFP, purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a răspuns însă la o întrebare despre o posibilă utilizare a soldaţilor nord-coreeni de către Moscova, după ce Seulul a acuzat regimul de la Phenian că doreşte să trimită soldaţi în Ucraina.

UPDATE Fuga de pe front

UPDATE Şeful NATO se teme de escaladare

UPDATE Zelenski: Vaticanul ne ajută să ne eliberăm prizonierii din Rusia

Volodimir Zelenskyia cerut ajutor Vaticanului pentru eliberarea a mii de cetăţeni ucraineni reţinuţi în Rusia. „Tortura, umilirea şi foametea sunt ceea ce suferă poporul nostru ucrainean în închisorile şi lagărele ruseşti”, a scris preşedintele ucrainean pe Telegram. „Am reuşit să aducem acasă 3.767 de bărbaţi şi femei ucrainene. Aproape toţi au avut nevoie de tratament şi reabilitare pe termen lung. Rusia deţine ilegal încă mii de cetăţeni ai noştri şi continuă relocarea forţată a copiilor", a adăugat el. „Contăm pe ajutorul Vaticanului şi al tuturor partenerilor noştri!”, a conchis el.

UPDATE Atacul rusesc în Zaporojie a făcut 6 răniţi, doi internaţi în stare gravă

Şase persoane au fost rănite în această dimineaţă în urma unui atac lansat de forţele ruse asupra centrului oraşului Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat şeful administraţiei militare regionale, Ivan Fedorov, potrivit Ukrainska Pravda. „Rusia a lansat un alt atac cu rachete împotriva centrului oraşului Zaporojie. Un număr mare de ţinte civile au fost avariate, inclusiv grădiniţe, cămine şi clădiri”, a scris Fedorov, adăugând că doi au fost răniţi - un bărbat de 49 de ani şi o femei de 48 de ani au fost internaţi în stare gravă”.

UPDATE Rusia: Alianţa Moscova-Phenian nu este împotriva Seulului

Alianţa militară dintre Moscova şi Phenian „nu este îndreptată” împotriva Coreei de Sud, a fost răspunsul ambasadei Rusiei de la Seul, după convocarea înaltului său diplomat Georgi Zinoviev de către viceministrul de externe sud-coreean, Kim Hong-kyun, pentru a-l critica. Totul a pornit de la mişcarea Phenianului de a trimite mii de soldaţi pentru a sprijini războiul Moscovei împotriva Ucrainei. Zinoviev, în timpul întâlnirii, a subliniat că „cooperarea dintre Rusia şi Coreea de Nord are loc în cadrul dreptului internaţional şi nu este îndreptată împotriva intereselor de securitate ale Republicii Coreea”, a spus ambasada Rusiei într-un comunicat.

UPDATE Moscova: o fabrică de drone marine ucrainene a fost lovită în Zaporojie

Forţele ruse au lansat un atac împotriva unei fabrici de drone marine din Zaporojie, folosită de armata Kievului pentru ofensiva în Crimeea ocupată, a declarat un membru al Camerei Civice a Federaţiei Ruse, Vladimir Rogov, pentru Tass. „Lovitura a fost dată ieri la fabrica Zaporojie cu bombe aeriene planante - a spus Rogov -. Fabrica este situată pe malul râului Nipru şi a devenit nava amiral în producţia de nave fără pilot utilizate masiv pentru atacuri asupra navelor noastre şi atacuri în Crimeea”. Atacul asupra instalaţiilor, a adăugat el, „a fost lansat în momentul în care dronele erau gata de expediere şi acolo se aflau un număr mare de specialişti, inclusiv străini”.

UPDATE Noapte cu 116 drone ruseşti deasupra Ucrainei

Forţele ruse au lansat aseară trei rachete de diferite tipuri şi 116 drone kamikaze peste Ucraina, dintre care 59 au fost doborâte de apărarea antiaeriană a Kievului,. Forţele aeriene ucrainene au anunţat acest lucru pe Telegram. Dronele distruse au fost interceptate în regiunile Odesa, Mikolaiv, Herson, Vinniţia, Hmelniţki, Jitomir, Kiev, Sumi, Kirovohrad, Cerkasi, Cernihiv şi Poltava. Rusia a lansat, de asemenea, o rachetă balistică Iskander-M/KN-23 de pe teritoriul Crimeei ocupate şi două rachete ghidate, ambele din spaţiul aerian al Mării Negre.

UPDATE Tensiune diplomatică între Coreea de Sud şi Rusia

UPDATE Lloyd Austin a sosit la Kiev

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a sosit la Kiev pentru a reafirma sprijinul SUA pentru Ucraina, cu o serie de întâlniri la nivel înalt, începând cu preşedintele Volodimir Zelenski.

„Mă întorc în Ucraina pentru a patra oară în calitate de secretar al Apărării, pentru a demonstra că Statele Unite, împreună cu comunitatea internaţională, continuă să sprijine Ucraina”, scrie şeful Pentagonului pe X. Potrivit CNN, şeful Pentagonului se va întâlni cu preşedintele Zelenski şi cu ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov. Împreună ar trebui să abordeze problema cererii Ucrainei de a adera la NATO, primul punct al „planului de victorie” întocmit de Zelenski.

Vizita lui Austin are loc cu puţin peste două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale cruciale din SUA pentru Kiev, candidatul şi fostul preşedinte Donald Trump punând la îndoială sprijinul crucial al SUA pentru Ucraina. Ieri, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Noel Barrot, s-a întâlnit la Kiev cu autorităţile ucrainene în cadrul discuţiei despre „planul de victorie” al lui Zelenski.

Kievul cere de câteva luni să poată lovi şi mai adânc în teritoriul Rusiei cu rachete occidentale cu rază lungă de acţiune, unul dintre punctele principale ale „planului de victorie”, dar mai multe ţări, printre care şi Statele Unite, refuză de teama unei escalade cu Moscova. 

UPDATE WSJ: şeful Pentagonului este la Kiev, dar a venit fără un nou ajutor militar sau aprobarea pentru ca forţele ucrainene să folosească rachete în interiorul Rusiei

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a sosit la Kiev în această dimineaţă „cu un mesaj de angajament puternic al SUA faţă de efortul de război al Ucrainei, dar fără asistenţă militară nouă sau permisiunea forţelor sale de a folosi rachete cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei”, informează Wall Street Journal (WSJ).

UPDATE Referendum UE în Moldova, Da preia conducerea cu 50,03%, cu 98% din secţiuni numărate, doar 744 de voturi diferenţă

În ultimele ore cu numărătoarea electorală în Republica Moldova, votul Da a preluat conducerea referendumului privind chestiunea includerii obiectivului aderării la UE în constituţie, însă decalajul este minim. 2.182 de secţiuni din 2.219 au fost analizate (peste 98%). Da este la 50,03% (pentru 730.832 de voturi), în timp ce Nu este la 49,97% (730.088 de voturi): aceasta este doar o diferenţă de 744 de voturi. Iată ce reiese din Comisia Electorală Naţională. Listele electorale de bază includ 2.714.239 de alegători.

UPDATE Kiev, peste 680.000 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului

Rusia a pierdut 680.230 de soldaţi de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei din 24 februarie 2022, a informat astăzi Statul Major al Forţelor Armate ucrainene. Această cifră include cele 1.710 de victime suferite de forţele ruse în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 9.071 de tancuri, 18.175 de vehicule blindate de luptă, 27.034 de vehicule şi tancuri cu combustibil, 19.589 de sisteme de artilerie, 1.232 de sisteme de lansare de rachete multiple, 979 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 329 de elicoptere, 329 de elicoptere şi 321 de drone şi 32 de nave, precum şi un submarin.

UPDATE Explozii puternice la Kiev

Reuters raportează explozii puternice auzite luni la primele ore ale zilei de la Kiev, potrivit martorilor. Posibilele atacuri de la Moscovei vin la mai puţin de trei ore după ce ultimul a avut loc în capitala Ucrainei.

În schimb, Ucraina intensifică atacurile cu drone pe teritoriul Rusiei, vizând infrastructura militară şi industrială pentru a slăbi maşinăria de război a Moscovei.

În noaptea de 19 spre 20 octombrie, dronele ucrainene au lovit uzina de explozibili Sverdlov din Dzerjinsk, regiunea Nijni Novgorod, la 900 km de graniţa cu Ucraina. Fabrica, sancţionată de SUA şi UE pentru rolul său în efortul de război al Rusiei, produce muniţii de aviaţie şi artilerie, bombe aeriene şi focoase.

O altă serie de atacuri a lovit baza aeriană Lipetsk-2, la peste 400 km de graniţă, distrugând depozitele de muniţii, combustibil şi avioane de luptă.

Aceste operaţiuni au fost conduse în comun de serviciile de securitate ucrainene (SBU), de informaţii militare (HUR) şi de forţele speciale. Ucraina nu a oferit dovezi concrete cu privire la pagubele cauzate, dar scopul este de a uza pe termen lung capacităţile ruse. În trecut, atacuri similare au distrus suficientă muniţie pentru 2-3 luni de luptă.

Rusia continuă să bombardeze oraşele ucrainene. În noaptea de 20 octombrie, un atac rusesc cu rachetă asupra lui Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Zelenski, a rănit 17 persoane şi a deteriorat clădiri civile, inclusiv şcoli, birouri şi un spital.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici