UPDATE   Războiul din Ucraina ameninţă din nou România. Mesaj Ro-Alert privind posibile căderi ale unor obiecte din spaţiul aerian în Constanţa şi Tulcea / Răspunsul Armatei: două aeronave F-16 au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea / Resturi de dronă au căzut la Periprava / Protest MAE

Autorităţile au emis în noaptea de sâmbătă spre duminică un mesaj Ro-Alert pentru judeţele Constanţa şi Tulcea cu privire la posibile atacuri ale Federaţiei Ruse asupra teritoriului ucrainean şi a posibilităţii căderii unor obiecte pe teritoriului naţional.

Urmărește
4512 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina ameninţă din nou România. Mesaj Ro-Alert privind posibile căderi ale unor obiecte din spaţiul aerian în Constanţa şi Tulcea / Răspunsul Armatei: două aeronave F-16 au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea / Resturi de dronă au căzut la Periprava / Protest MAE

Războiul din Ucraina ameninţă din nou România. Mesaj Ro-Alert privind posibile căderi ale unor obiecte din spaţiul aerian în Constanţa şi Tulcea / Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea

UPDATE Interfax: Rusia loveşte baze militare 

Ministerul rus al Apărării a anunţat că au fost efectuate atacuri asupra unei serii de ţinte în Ucraina în ultimele ore. O instalaţie care asambla drone şi o bază temporară a unuia dintre centrele de operaţiuni speciale ale forţelor armate ucrainene au fost lovite, relatează agenţia Interfax. „În ultimele 24 de ore, au fost lovite o bază temporară a Centrului de Operaţii Speciale de Sud al Forţelor Armate ale Ucrainei, instalaţii de producere, asamblare şi echipare a vehiculelor aeriene fără pilot, precum şi concentrări de trupe inamice şi echipamente militare în 127 de districte”.

UPDATE MAE protestează faţă de violarea spaţiului aerian al României

Ministerul Afacerilor Externe protestează faţă de violarea spaţiului aerian al României, după ce duminică dimineaţa o dronă a fost urmărită de sistemul radar în spaţiul aerian naţional şi există probabilitatea unei alte zone de impact pe teritoriul naţional.

„În contextul identificării şi urmăririi de către sistemul de supraveghere radar, în dimineaţa zilei de 8 septembrie 2024, în proximitatea frontierei cu România, a unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina, precum şi, respectiv, existând probabilitatea unei alte zone de impact pe teritoriul naţional, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm faţă de violarea, din nou, a spaţiului aerian al României”, a transmis MAE.

Ministerul solicită categoric încetarea atacurilor repetate împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile ucrainene şi a „escaladării iresponsabile de către Federaţia Rusă a situaţiei de securitate inclusiv la frontiera dintre România şi Ucraina”.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe cere respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României şi reiterează condamnarea puternicǎ a acestor atacuri ilegale.

MAE anunţă că a informat şi se coordonează cu ceilalţi aliaţi şi cu structurile NATO asupra evoluţiilor de la frontiera dintre România şi Ucraina, inclusiv asupra incidentului de duminică dimineaţa.

UPDATE Elena Lasconi, candidat la preşedinia România, reacţia pe Facebook:

UPDATE Reacţia MAPN

„Forţele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina, în dimineaţa zilei de 8 septembrie, în proximitatea frontierei cu România.

Centrul Naţional Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţele Tulcea şi Constanţa, fiind transmise, la ora 2.20 respectiv ora 2.38, mesaje RO-Alert.

Începând cu ora 2.25, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene.

În cursul acestor evenimente, a fost identificat şi urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina. Situaţia evoluţiei acestei drone a fost monitorizată şi de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4.08.

Din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional, într-o arie nelocuită, în proximitatea localităţii Periprava. Forţele Ministerului Apărării Naţionale execută, începând din această dimineaţă, cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol, cercetări în zonă. 

MApN a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

Ministerul Apărării Naţionale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional”, transmite MApN într-un comunicat.

ŞTIREA INIŢIALĂ

A fost transmis în noaptea de sâmbătă spre duminică un mesaj RO-Alert pe teritoriul judeţelor Tulcea şi Constanţa după ce structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atacat al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei.

Mesajul transmite informaţii de avertizare şi de informare a populaţiei cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi măsuri de adăpostire în cazul în care situaţia o impune.

„Până la ora emiterii acestui comunicat nu au fost înregistrate apeluri la numărul unic de urgenţă 112 în dispeceratul ISU Tulcea”, a transmis ISU Tulcea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ro-alert,
ucraina,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici