Wikileaks - Ambasada SUA: Sectorul energetic românesc, printre cele mai predispuse la corupţie

Ambasada SUA prezenta, într-o telegramă din 2006, contextul în care a izbucnit scandalul de spionaj ce i-a avut în centrul pe Şereş, Nagy, Stancev şi Benyatov, arătând că sectorul energetic este unul dintre dintre cele mai intens manipulate şi predispuse la corupţie sectoare din economia României.

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Wikileaks - Ambasada SUA: Sectorul energetic românesc, printre cele mai predispuse la corupţie

Wikileaks - Ambasada SUA: Sectorul energetic românesc, printre cele mai predispuse la corupţie (Imagine: Gabriela Dobos/Mediafax Foto)

În telegrama Ambasadei SUA, clasificată "Confidenţial" şi redactată în 2006, prezentată de Hotnews şi atribuită Wikileaks, se arată modul în care Ministerul Economiei şi Petrom au negociat liberalizarea preţurilor, negociere anulată în ultimul moment de un telefon primit de la o instituţie guvernamentală din domeniul reglementării.

Documentul prezintă câteva comentarii ale ambasadei privind mediul energetic, dar şi dezvăluirea unui episod de culise din conflictul Guvernului cu compania Petrom. Subiectul telegramei este "România - scandal în sectorul energetic, cetăţean american reţinut sub acuzaţii de "spionaj economic".

"Sectorul energetic este în criză, mai ales având în vedere creşterea costurilor globale şi presiunea crescândă asupra Guvernului României pentru a permite liberalizarea totală a preţului la gazele naturale de producţie internă. În timp ce Guvernul reglează piaţa consumatorilor captivi (consumatorii individuali şi micile afaceri), OMV/Petrom şi-a exercitat dreptul de a vinde gaze pe piaţă liberă, în ciudă obiecţiilor Guvernului. Sub presiunea UE şi FMI, Guvernul a fost de acord în cele din urmă să liberalizeze piaţă pentru mării consumatori, care înseamnă 75%. În Octombrie (2006 - n.red.), o lună cu cerere relativ mică, OMV/Petrom a forţat chestiunea limitând accesul distribuitorilor regionali la produsele sale, forţându-i să fie de acord cu preţuri mai mari decât Guvernul încercase să impună", se arată în telegrama citată de Hotnews.

Conform unor surse din industrie, citate în telegramă, după negocieri îndelungi între Petrom şi Ministerul Economiei şi Comerţului, MEC a fost de acord să-şi retragă cererea ca Petrom să accepte preţuri reglementate pentru toate vânzările, cu condiţia ca Petrom să ofere o cantitate fixă de gaze la preţuri subvenţionate pentru consumatorii cu venituri mici. Cu toate acestea, cu zece minute înainte de anunţul programat, Şereş (ministrul Economiei şi Comerţului - n.red.) a primit un telefon de la agenţia guvernamentală de reglementare ("government regulators" în original) care a susţinut că deal-ul este ilegal.

În telegramă se mai arată că, potrivit unor surse din industrie, Şereş a fost luat complet prin surprindere şi a pretins că interesele industriei locale ar fi în spatele acestei acţiuni.

Contraatacând, ministrul Şereş a ţinut o conferinţa de presă surpriză duminică, 19 noiembrie, susţinând că familia sa a fost urmărită şi că el a fost sub presiune constantă din partea tuturor elementelor din guvern ("from all elements of the guvern", în original), inclusiv din propriul său partid (Partidul Conservator) să încheie contracte speciale pentru cei care existau deja în piaţă ("to cut special deals for veşted interests" în original). Şereş a mai anunţat în conferinţa de presă că i-a suspendat pe directorii Romgaz şi Transelectrica din cauza investigaţiilor în curs privind activitatea lor. Şereş a arătat că vor fi revocate câteva contracte cu companii intermediare din domeniul energetic, iar firmele deţinute de stat vor fi obligate să vândă energie pe nou-createle burse ale energiei. Câteva dintre firmele afectate, inclusiv Grivco, sunt controlate sau legate de Dan Voiculescu, preşedintele oligarh al PC, se mai notează în telegrama citată de Hotnews.

Conform telegramei, care citează surse guvernamentale bine poziţionate, Şereş nu mai are susţinere politică nici din interiorul Guvernului şi nici din propriul său partid. Acuzaţii apărute în jurul datei de 27 noiembrie confirmă această aserţiune, căci informaţiile conţinute în dosarul procuraturii au apărut în ziarul Jurnalul Naţional, deţinut de Voiculescu.

În comentariul care încheie telegrama, oficialii americani notează: "Observăm, totuşi, că sectorul energetic este în mod tradiţional unul dintre cele mai intens manipulate şi predispuse la corupţie sectoare din economia României. Grupuri de interese de afaceri româneşti au încercat îndelung să controleze resursele energetice locale într-o manieră care ar fi adus beneficii multor dinozauri industriali (inclusiv combinatelor chimice şi de producţie de îngrăşăminte) care sunt competitive doar datorită energiei ieftine."

"Ceea ce pare clar e că preşedintele Băsescu a adoptat o altă linie populistă care va avea rezonanţă printre votanţii români. Au circulat zvonuri, reluate de Băsescu însuşi, că două dintre cele mai mari companii energetice româneşti, OMV/Petrom şi Rompetrol, iau în calcul vânzarea de active semnificative unor companii energetice ruseşti. Atât Băsescu, cât şi Tăriceanu au arătat în întâlniri private cu oficiali ai SUA că sunt preocupaţi de o asemenea posibilitate", se mai arată în telegrama Ambasadei SUA.

Hotnews susţine că documentul face parte din telegramele obţinute de Wikileaks, organizaţia condusă de Julian Assange.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici