Avans în lupta împotriva Alzheimer. Un instrument de inteligenţă artificială poate prezice boala din timp

  • Un nou instrument de inteligenţă artificială poate prezice dacă persoanele cu probleme uşoare de memorie şi agilitate mentală sunt susceptibile de a dezvolta boala Alzheimer în viitor - fără a fi nevoie de teste de diagnostic invazive sau costisitoare.
  • Instrumentul le-ar permite persoanelor susceptibile să îşi modifice stilul de viaţă sau să înceapă noi tratamente medicamentoase într-un stadiu incipient, când acestea se dovedesc mai eficiente.
  • De asemenea, ar preveni tratarea necorespunzătoare a persoanelor cu probleme cognitive care ar putea fi cauzate de alte afecţiuni, precum anxietatea şi depresia.
Urmărește
155 afișări
Imaginea articolului Avans în lupta împotriva Alzheimer. Un instrument de inteligenţă artificială poate prezice boala din timp

Avans în lupta împotriva Alzheimer. Un instrument de inteligenţă artificială poate prezice boala din timp

Un instrument de inteligenţă artificială s-a dovedit eficient în lupta împotriva bolii Alzheimer. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge au folosit algoritmul inteligent artificial pentru a analiza testele cognitive şi RMN-urile celor 1500 de pacienţi participanţi la studiu din Regatul Unit, SUA şi Singapore, scrie Sky News.

Studiul a fost publicat în revista eClinicalMedicine, iar rezultatele au arătat o acurateţe de peste 80%, care s-a dovedit a fi de trei ori mai bune decât metodele actuale de identificare a celor care sunt susceptibili să dezvolte boala.

Instrumentul a fost capabil să distingă persoanele cu probleme uşoare de agilitate mentală, care vor rămâne stabile, de cele care vor evolua spre boala Alzheimer în următorii trei ani, potrivit cercetării.

Profesorul Zoe Kourtzi, autorul principal al studiului, a declarat că instrumentul AI ar putea prezice, de asemenea, şi dacă simptomele unui pacient se vor deteriora lent sau mai rapid.

„Acest lucru are potenţialul de a îmbunătăţi în mod semnificativ bunăstarea pacienţilor, arătându-ne care sunt persoanele care au nevoie de cea mai apropiată îngrijire, eliminând în acelaşi timp anxietatea pentru acei pacienţi despre care prezicem că vor rămâne stabili", a spus ea, conform sursei citate.

În prezent, un diagnostic precis necesită fie teste imagistice, fie o mostră de lichid cefalorahidian prelevată de personal special instruit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici