Cum supravieţuiesc celulele când sunt înfometate? Implicaţii importante pentru tratarea cancerului

  • Cercetătorii de la EMBL Heidelberg şi Universitatea din Virginia au făcut o descoperire fascinantă despre modul în care celulele se adaptează la lipsa de hrană, folosind drojdia de bere ca model de studiu.
  • Descoperirea ar putea avea implicaţii importante pentru înţelegerea şi tratarea cancerului.
Urmărește
11165 afișări
Imaginea articolului Cum supravieţuiesc celulele când sunt înfometate? Implicaţii importante pentru tratarea cancerului

Cum supravieţuiesc celulele când sunt înfometate? Implicaţii importante pentru tratarea cancerului

Echipa a observat că atunci când celulele de drojdie sunt lipsite de nutrienţi, ribozomii - „fabricile" celulare care produc proteine - se ataşează în mod neobişnuit de mitocondrii, centralele energetice ale celulei.

„Ribozomii se ataşează cu susul în jos de membrana mitocondriilor, ceea ce contrazice tot ce ştiam până acum despre comportamentul lor", explică Simone Mattei, coordonatorul studiului.

Această adaptare permite celulelor să economisească energie, oprind temporar producţia de proteine.

Olivier Gemin, autorul principal al studiului, spune: „Producerea proteinelor necesită multă energie, care poate fi economisită prin blocarea ribozomilor".

Cercetătorii cred că descoperirea ar putea avea implicaţii importante pentru înţelegerea şi tratarea cancerului. Celulele canceroase, care se înmulţesc rapid, se confruntă adesea cu lipsa de nutrienţi, dar reuşesc să supravieţuiască.

„Trebuie să înţelegem cum aceste celule devin latente pentru a rămâne în viaţă şi a evita moartea", afirmă Ahmad Jomaa, coautor al studiului. „Acest lucru ne-ar putea ajuta să găsim modalităţi de a face celulele canceroase mai vulnerabile la tratament".

Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici