Deget robotic care promite să revoluţioneze examinările medicale

  • Cercetătorii chinezi au creat un deget robotic ultra-sensibil, capabil să ia pulsul şi să detecteze noduli anormali, ceea ce ar putea facilita depistarea timpurie a unor boli grave.
  • Realizat din materiale moi, acest dispozitiv reduce disconfortul pacienţilor în timpul examinării şi este ideal pentru zonele cu resurse medicale limitate.
  • Echipat cu senzori de ultimă generaţie, degetul robotic poate măsura în timp real atât unghiul de îndoire, cât şi forţa de contact, reproducând fidel atingerea umană.
Urmărește
127 afișări
Imaginea articolului Deget robotic care promite să revoluţioneze examinările medicale

Sursa foto: Dr. Hongbo Wang

Un nou „deget” robotic ultra-sensibil, dezvoltat de cercetători chinezi, promite să sprijine diagnosticarea medicală prin imitarea precisă a atingerii umane, potrivit Talker. Acest dispozitiv robotic avansat, realizat din materiale moi pentru a reduce disconfortul pacienţilor, poate lua pulsul şi poate detecta noduli anormali, oferind o posibilitate de identificare timpurie a bolilor, inclusiv a unor afecţiuni precum cancerul de sân.

Dispozitivul a fost prezentat într-un studiu publicat recent în Cell Reports Physical Science. Cercetătorul principal, dr. Hongbo Wang de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din China, sugerează că, prin dezvoltări ulterioare, acest „deget” robotic ar putea evolua spre un „Robodoctor” automatizat, oferind sprijin valoros în regiunile cu resurse medicale limitate.

Majoritatea degetelor robotice anterioare au fost rigide şi incapabile să perceapă subtilităţile obiectelor. În contrast, acest nou model foloseşte o combinaţie de fibră conductoare şi un design cu metal lichid, care permite detectarea atât a unghiului de îndoire, cât şi a forţei la vârful degetului, în timp real. În teste, „degetul” robotic a detectat cu succes atingerile uşoare ale unei pene, a măsurat precis forţa aplicată de o tijă de sticlă şi a identificat noduli simulaţi într-un înveliş de silicon.

Echipa a demonstrat şi mai departe capacităţile dispozitivului, montându-l pe un braţ robotic, unde a localizat cu succes artera unui participant şi i-a luat pulsul, arătând un potenţial promiţător pentru utilizarea în examinări medicale delicate. Dr. Wang prevede un viitor în care o mână robotică complet senzorizată ar putea efectua manipulări fine, similare celor ale mâinii umane. Această „mână inteligentă şi dexteră” ar putea revoluţiona examinările fizice, oferind soluţii medicale sigure, eficiente şi accesibile la nivel global.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici