Dependenţa de smartphone: Cele 6 semne care demonstrează că celularul cauzează stres

Un studiu realizat de profesorii universitari americani susţine că dependenţa de telefoane mobile inteligente cauzează un stres continuu. Rezultatele acestui studiu relevă un fapt îngrijorător în condiţiile în care persoanele tinere au dezvoltat un nivel de dependenţă ridicat pentru smartphone-uri.

Urmărește
2132 afișări
Imaginea articolului Dependenţa de smartphone: Cele 6 semne care demonstrează că celularul cauzează stres

Dependenţa de smartphone: Cele 6 semne care demonstrează că celularul cauzează stres (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Huffington Post relatează despre efectele dăunătoare pe care telefoanele mobile inteligente le au asupra psihicului consumatorilor, prin simplul fapt că petrecerea de mult timp cu acest aparat cauzează de fapt stres şi încărcătură psihologică mare. 

Deşi foarte mulţi utilizatori susţin că butonarea telefoanelor mobile le aduce momente de relaxare, studiul contrazice aceste percepţii şi oferă 6 semne care demonstrează că telefoanele inteligente cauzează dependenţă psihică pentru oameni. 

1. Trebuie să răspunzi la telefon imediat

Dacă mesajele sau e-mail-urile la care nu ai răspuns îţi cauzează nelinişte, atunci există şanse foarte mari ca telefonul tău mobil să îţi cauzeze de fapt stres, în loc să îţi uşureze sarcinile de zi cu zi. Totodată, dacă telefonul îţi întrerupe activităţile zilnice sau petrecerea timpului cu prietenii, iar tu eşti nevoit să răspunzi constant la mesaje sau e-mail-uri, acesta este un semn că ai dezvoltat un comportament compulsiv. 

2. Constant ai impresia că telefonul sună sau vibrează

Un studiu desfăşurat de Universitatea-Purdue Indiana demonstrează că o mare parte dintre utilizatorii de telefoane mobile au dezvoltat o dependenţă de tehnologie şi trăiesc cu impresia că telefonul le vibrează sau sună în buzunar ori geantă. 

3. Curiozitatea cu privire la ce fac ceilalţi

Un alt semn care susţine dezvoltarea unei dependenţe pentru telefoanele mobile stă în nevoia de a cunoaşte tot timpul ce fac ceilalţi pe reţelele de socializare. Accesul la internet de pe telefonul mobil facilitează o verificare cât mai deasă, un exemplu clar al dependenţei de ceea ce telefonul mobil oferă. 

4. Nu acorzi atenţie celor din jur

Tuturor celor care petrec foarte mult timp butonând telefonul mobil li s-a întâmplat acest lucru. Fie că luaţi cina cu familia sau prietenii, ori participaţi la o discuţie amicală cu un coleg de serviciu, atenţia vă este atrasă constant de telefonul mobil, un alt semn cât se poate de clar pentru dependenţa de acest aparat.

5. Senzaţia ciudată atunci când nu vă puteţi verifica telefonul

Dacă aveţi o senzaţie ciudată atunci când nu aveţi telefonul aproape pentru a-l putea verifica aveţi deja o problemă. Studiile au arătat că senzaţia pe care această situaţie o creează celor dependenţi de telefoanele lor este una similară cu cea pe care dependenţii de droguri o simt.

6. Rezultate slabe la şcoală sau la locul de muncă

Un semn clar pentru dependenţa de telefonul mobil se poate regăsi şi în momentele în care la şcoală ori la locul de muncă nu ai răbdare până la pauză pentru a verifica activitatea pe reţelele de socializare. Studiile au arătat că acest lucru poate cauza rezultate slabe în activitatea şcolară cât şi în cea desfăşurată la serviciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici