Implant subcutanat pentru prevenirea supradozelor cu opioide

  • Implantul iSOS eliberează naloxon automat pentru a preveni supradozele cu opioide şi poate salva vieţi prin administrarea rapidă a medicamentului în caz de urgenţă.
  • Dispozitivul monitorizează parametrii vitali precum temperatura corporală şi ritmul cardiac, alertând utilizatorul şi contactele de urgenţă printr-o aplicaţie smartphone în cazul unei supradoze suspectate.
  • Testele de laborator au arătat că implantul a reuşit să reanimeze 96% dintre porcii supradozaţi cu fentanyl în medie în 3,2 minute, cu o baterie care durează 16 zile şi poate fi încărcată wireless.
Urmărește
668 afișări
Imaginea articolului Implant subcutanat pentru prevenirea supradozelor cu opioide

Sursa foto: MIT

Un nou dispozitiv inovator, denumit iSOS (Implantable System for Opioid Safety - Sistem Implantabil pentru Siguranţa Opioidelor), este în dezvoltare pentru a preveni decesele cauzate de supradozele cu opioide, conform New Atlas. Acest implant subcutanat a fost creat de cercetători de la MIT şi de la Spitalul Brigham and Women’s, afiliat Harvard.

Implantul are dimensiuni de 78 mm lungime, 12 mm lăţime şi 8 mm grosime şi conţine 10 miligrame de naloxon (medicament utilizat pentru a reversa rapid supradozele de opioide) într-un rezervor integrat. În plus, acesta include electronică, precum o baterie, un vibrator, un modul Bluetooth, electrozi ECG şi mai mulţi senzori. Implantul este destinat a fi plasat sub piele, în apropierea plexului solar, printr-o procedură rapidă realizabilă în clinică cu anestezie locală.

iSOS monitorizează parametrii vitali ai pacientului, precum temperatura corporală, ritmul cardiac, rata respiratorie şi saturaţia de oxigen din sânge. Dacă aceste măsurători sugerează o supradoză, dispozitivul emite o alertă sonoră şi tactilă, trimiţând şi o notificare către aplicaţia de pe smartphone-ul pacientului. În caz de urgenţă, implantul va administra rapid o doză de naloxon în sânge şi va alerta un contact de urgenţă predefinit.

În testele de laborator, implantul a reuşit să reanimeze 96% dintre porcii supradozaţi cu fentanyl în medie în 3,2 minute. Bateria are o durată de viaţă de 16 zile şi poate fi încărcată wireless. Rezervorul de naloxon poate fi completat printr-o acupunctură prin piele în portul de pe implant. Pacienţii ar urma să viziteze clinica pentru o reîncărcare a bateriei şi o completare a naloxonului la fiecare două săptămâni.

Deşi dispozitivele de monitorizare non-implantabile existente nu livreză naloxon suficient de repede, iSOS are avantajul unei administrări automate şi continue. Totuşi, acceptarea unui implant subcutanat poate fi o provocare, iar cercetările viitoare vor explora percepţia şi acceptabilitatea acestuia. Testele pe oameni sunt planificate pentru următorii trei până la cinci ani.

Cercetarea a fost publicată recent în revista Device.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici