- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (17.08.2024, 14:26)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Variola maimuţei: Începuturile unei epidemii
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat miercuri, 14 august, epidemia de variola maimuţei o urgenţă de sănătate de interes global, însă virusul are în spate o istorie mult mai lungă.
Urmărește
39921 afișări
Imagine cu caracter ilustrativ
Variola maimuţei (în engleză „monkeypox” sau „mpox”) a provocat de curând o alertă mondială, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) declarând răspândirea bolii „o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, după cum scrie chiar OMS. Boala se manifestă printr-o erupţie cutanată dureroasă, ganglioni limfatici măriţi, febră şi deşi majoritatea persoanelor se recuperează complet, pot exista complicaţii care pot duce la moartea persoanei infectate. Dar de unde vine şi de când afectează varioala maimuţei umanitatea?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
Primul caz de variola maimuţei
Primul caz al acestei boli despistat vreodată la oameni a fost înregistrat în 1970 la un băiat de 9 luni, copiii fiind iniţial cei mai afectaţi de această boală. Alte cazuri de persoane infectate au continuat să apară în anii succesivi, însă nimic grav, OMS spunând despre variola maimuţei că este rară, sporadică şi „nu foarte transmisibilă”, nefiind astfel „o problemă de sănătate publică”, scrie Science.
Răspândirea
Până în 1980 au fost înregistrate 45 de cazuri de variola maimuţei, toate în Africa Centrală şi de Vest. Însă în acelaşi an OMS a declarat încetarea vaccinării împotriva unui alt tip de variolă care cuprinsese în anii anteriori Africa. Vaccinul folosit până la acel moment a avut probabil un efect şi împotriva variolei maimuţei, care, după încetarea restricţiilor de vaccinare, a avut ocazia să se răspândească şi mai mult.
În anii ce au urmat, 338 de persoane au fost infectate cu variola maimuţei în Congo, virusul având la acea dată un grad de mortalitate de 10%. Însă datorită faptului că focarele virusului se stingeau întotdeauna, cercetătorii nu au găsit niciun motiv de alarmă, mai scrie Science.
Chiar şi epidemia din 2003 din Statele Unite ale Americii, când 72 de persoane din mai multe state s-au îmbolnăvit de variola maimuţei, a luat sfârşit într-o lună fără a cauza morţi.
Focarele au continuat să apară şi să dispară.
Din Nigeria în toată lumea
În 2017 o epidemie de variola maimuţei a luat naştere în Nigeria, provocând o adevărată panică în toată ţara. Acesta a fost momentul când oamenii de ştiinţă au realizat că virusul poate trăi pentru mai mult timp într-o comunitate umană şi că relaţiile sexuale contribuie la răspândirea lui.
În mai 2022, cazurile de variola maimuţei au început să apară în Portugalia, Spania şi Regatul Unit, aproape toate la bărbaţi care întreţinuseră relaţii sexuale cu alţi bărbaţi. Aceasta a fost prima dată când mai multe cazuri de variola maimuţei au fost raportate simultan în ţări endemice şi non-endemice din zone geografice foarte diferite, 110 ţări raportând aproximativ 87 de mii de cazuri şi 112 decese, scrie OMS.
De la animale la oameni
Variola maimuţei a fost iniţial descoperită în 1958 la maimuţele asiatice, însă gazdele naturale ale virusului sunt în principal rozătoarele mici care trăiesc în pădurile din Africa, cum ar fi şobolanii sau veveriţele de frânghie. Epidemiile apar atunci când oamenii intră în contact cu aceste animale, mai scrie Science.
Simptome
Conform OMS, cele mai comune simptome ale variolei maimuţei sunt:
- erupţii cutanate,
- leziuni ale mucoaselor,
- febră,
- dureri de cap,
- dureri musculare,
- dureri de spate,
- energie scăzută,
- ganglioni limfatici umflaţi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Dunărea transportă aproape 100 de tone de plastic anual. Ce măsuri ia UE pentru reducerea poluării cu microplasticele?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe