Variola maimuţei: Începuturile unei epidemii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat miercuri, 14 august, epidemia de variola maimuţei o urgenţă de sănătate de interes global, însă virusul are în spate o istorie mult mai lungă.

Urmărește
39882 afișări
Imaginea articolului Variola maimuţei: Începuturile unei epidemii

Imagine cu caracter ilustrativ

Variola maimuţei (în engleză „monkeypox” sau „mpox”) a provocat de curând o alertă mondială, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) declarând răspândirea bolii „o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, după cum scrie chiar OMS. Boala se manifestă printr-o erupţie cutanată dureroasă, ganglioni limfatici măriţi, febră şi deşi majoritatea persoanelor se recuperează complet, pot exista complicaţii care pot duce la moartea persoanei infectate. Dar de unde vine şi de când afectează varioala maimuţei umanitatea?

Primul caz de variola maimuţei

Primul caz al acestei boli despistat vreodată la oameni a fost înregistrat în 1970 la un băiat de 9 luni, copiii fiind iniţial cei mai afectaţi de această boală. Alte cazuri de persoane infectate au continuat să apară în anii succesivi, însă nimic grav, OMS spunând despre variola maimuţei că este rară, sporadică şi „nu foarte transmisibilă”, nefiind astfel „o problemă de sănătate publică”, scrie Science

Răspândirea

Până în 1980 au fost înregistrate 45 de cazuri de variola maimuţei, toate în Africa Centrală şi de Vest. Însă în acelaşi an OMS a declarat încetarea vaccinării împotriva unui alt tip de variolă care cuprinsese în anii anteriori Africa. Vaccinul folosit până la acel moment a avut probabil un efect şi împotriva variolei maimuţei, care, după încetarea restricţiilor de vaccinare, a avut ocazia să se răspândească şi mai mult. 

În anii ce au urmat, 338 de persoane au fost infectate cu variola maimuţei în Congo, virusul având la acea dată un grad de mortalitate de 10%. Însă datorită faptului că focarele virusului se stingeau întotdeauna, cercetătorii nu au găsit niciun motiv de alarmă, mai scrie Science.

Chiar şi epidemia din 2003 din Statele Unite ale Americii, când 72 de persoane din mai multe state s-au îmbolnăvit de variola maimuţei, a luat sfârşit într-o lună fără a cauza morţi. 

Focarele au continuat să apară şi să dispară.

Din Nigeria în toată lumea

În 2017 o epidemie de variola maimuţei a luat naştere în Nigeria, provocând o adevărată panică în toată ţara. Acesta a fost momentul când oamenii de ştiinţă au realizat că virusul poate trăi pentru mai mult timp într-o comunitate umană şi că relaţiile sexuale contribuie la răspândirea lui. 

În mai 2022, cazurile de variola maimuţei au început să apară în Portugalia, Spania şi Regatul Unit, aproape toate la bărbaţi care întreţinuseră relaţii sexuale cu alţi bărbaţi. Aceasta a fost prima dată când mai multe cazuri de variola maimuţei au fost raportate simultan în ţări endemice şi non-endemice din zone geografice foarte diferite, 110 ţări raportând aproximativ 87 de mii de cazuri şi 112 decese, scrie OMS

De la animale la oameni

Variola maimuţei a fost iniţial descoperită în 1958 la maimuţele asiatice, însă gazdele naturale ale virusului sunt în principal rozătoarele mici care trăiesc în pădurile din Africa, cum ar fi şobolanii sau veveriţele de frânghie. Epidemiile apar atunci când oamenii intră în contact cu aceste animale, mai scrie Science.

Simptome

Conform OMS, cele mai comune simptome ale variolei maimuţei sunt:

  • erupţii cutanate,
  • leziuni ale mucoaselor,
  • febră,
  • dureri de cap,
  • dureri musculare,
  • dureri de spate,
  • energie scăzută,
  • ganglioni limfatici umflaţi. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici