Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaşte în curând un progres radical

Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaşte în curând un progres radical datorită unei tehnici inovatoare care permite înlocuirea completă a sângelui bolnav al unei persoane cu sânge sănătos de la un donator.

Urmărește
417 afișări
Imaginea articolului Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaşte în curând un progres radical

Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaşte în curând un progres radical

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Basel au dezvoltat o nouă metodă de vindecare a leucemiei, care ar putea fi mai puţin invazivă şi mai eficientă decât transplanturile tradiţionale de celule stem.

Tehnica se bazează pe anticorpi concepuţi pentru a recunoaşte o structură specifică prezentă pe toate celulele sanguine, fie că sunt sănătoase sau bolnave.

Anticorpii sunt legaţi de un medicament toxic care elimină celulele ţintă (bolnave).

În acelaşi timp, sunt introduse celule sanguine sănătoase pentru a le înlocui pe cele bolnave.

Pentru a împiedica anticorpii să ucidă şi noile celule sănătoase, cercetătorii au modificat genetic celulele stem donatoare.

„Aveam nevoie de o moleculă prezentă pe suprafaţa celulelor care să apară cu aceeaşi frecvenţă pe toate celulele sanguine, dar care să nu fie prezentă în altă parte", explică Lukas Jeker, cel care a condus cercetarea.

Proteina CD45 s-a dovedit a fi perfectă în acest scop şi permite ca noile celule să fie protejate de atacul anticorpilor, păstrându-şi în acelaşi timp funcţiile intacte.

Romina Matter-Marone, coautor al cercetării, subliniază importanţa acestei abordări pentru pacienţii care nu pot fi supuşi chimioterapiei necesare pentru transplantul de celule stem.

Simon Garaudé, un alt autor al studiului, adaugă că această tehnică reprezintă un pas spre un sistem sanguin programabil, capabil să îndeplinească diferite funcţii la cerere.

Pe lângă leucemie, această tehnică ar putea fi folosită pentru a corecta defecte genetice grave sau pentru a conferi rezistenţă la anumiţi viruşi, cum ar fi HIV.

Ideea unui sistem de sânge programabil deschide scenarii revoluţionare în medicină, permiţând intervenţii personalizate şi direcţionate pentru o varietate de afecţiuni ale sângelui.

Testele clinice pe oameni sunt programate în următorii ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici