Microplasticele absorbite de făt persistă după naştere, conform unui studiu pe şoareci

Un nou studiu realizat pe şoareci dezvăluie că microplasticele pot fi transferate de la mamă la făt în timpul sarcinii şi pot persista în organele nou-născuţilor timp de cel puţin două săptămâni după naştere, scrie The Science Alert care citează Science of the Total Environment.

Urmărește
89 afișări
Imaginea articolului Microplasticele absorbite de făt persistă după naştere, conform unui studiu pe şoareci

Microplasticele absorbite de făt persistă după naştere, conform unui studiu pe şoareci

Cercetarea, realizată de o echipă de la Universitatea Rutgers, a identificat fragmente de plastic în plămânii, inima, ficatul, rinichii şi creierul puilor, după ce mamele gestante au inhalat fragmente de poliamidă-12 (PA-12), un tip de nailon.

Studiul ridică îngrijorări serioase cu privire la posibilele efecte toxice ale micro- şi nanoplasticelor (MNP) asupra sănătăţii materno-fetale şi impactul pe termen lung asupra organismului.

Deşi nu se poate exclude posibilitatea ca unele fragmente să fi fost transmise prin laptele matern, prezenţa microplasticelor în organele nou-născuţilor încă din primele stadii ale dezvoltării este alarmantă.

Microplasticele intră în organismul uman prin alimente, apă şi aer, iar dacă rezultatele acestui studiu se aplică şi oamenilor, copiii se nasc deja cu particule de microplastic încorporate în ţesuturi şi organe. Deşi efectele exacte asupra sănătăţii nu sunt încă pe deplin cunoscute, există deja legături între poluanţi şi un risc crescut de boli cardiovasculare.

„Nimeni nu vrea plastic în ficat”, a declarat Phoebe Stapleton, profesor asociat la Universitatea Rutgers.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici