Simţul olfactiv uman este mult mai rapid decât se credea anterior - studiu

Simţul olfactiv uman poate distinge mirosurile într-o fracţiune de secundă, funcţionând la un nivel de sensibilitate care este „egal” cu modul în care creierul nostru percepe culorile, „infirmând credinţa larg răspândită că olfacţia este simţul nostru lent”, arată un nou studiu, citat de CNN.

Urmărește
49 afișări
Imaginea articolului Simţul olfactiv uman este mult mai rapid decât se credea anterior - studiu

Simţul olfactiv uman este mult mai rapid decât se credea anterior - studiu

În plus, oamenii pot discerne între diverse secvenţe de mai multe mirosuri, chiar dacă intervalul dintre acestea este de doar 60 de milisecunde, potrivit studiului, publicat luni în revista Nature Human Behaviour.

„Am fost uimiţi să observăm că participanţii puteau face distincţia între două mirosuri prezentate într-o ordine şi invers atunci când latenţa dintre mirosuri era de doar 60 de milisecunde”, a declarat Dr. Wen Zhou, autorul principal al studiului şi cercetător principal la Academia Chineză de Ştiinţe din Beijing. Latenţa se referă la timpul dintre momentul în care fiecare aromă este livrată.

„În comparaţie, durata clipitului unui ochi este de aproximativ 180 de milisecunde”, a adăugat Zhou.

Cercetătorii de la Universitatea Academiei Chineze de Ştiinţe şi de la Universitatea de Stat din Ohio au dezvoltat un aparat declanşat de adulmecare, care a inclus supape de reţinere - dispozitive care permit mirosului să curgă într-o singură direcţie - şi tuburi de teflon, capabile să livreze mirosuri către nasul uman, cu o precizie de 18 milisecunde. Cercetătorii au cerut unui număr de 229 de adulţi din China să poarte acest dispozitiv şi să simtă diferite succesiuni de mirosuri.

Oamenii de ştiinţă au constatat că, în general, cele două mirosuri prezentate într-o anumită ordine şi invers au devenit „perceptibile” atunci când acestea erau la 60 de milisecunde distanţă.

„Acest lucru ar putea oferi o înţelegere mai profundă a principiilor computaţionale care stau la baza experienţei noastre olfactive”, a spus Zhou.

Noile descoperiri contestă cercetările anterioare, care arătau că timpul necesar pentru a distinge secvenţele de mirosuri este de aproximativ 1 200 de milisecunde, a scris Dr. Dmitry Rinberg, profesor la Departamentul de Neuroştiinţe şi Fiziologie de la NYU, într-un editorial care însoţeşte studiul din Nature Human Behaviour.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici