- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCURESTI, (14.10.2024, 20:08)
- Iris Dutescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Simţul olfactiv uman este mult mai rapid decât se credea anterior - studiu
Simţul olfactiv uman poate distinge mirosurile într-o fracţiune de secundă, funcţionând la un nivel de sensibilitate care este „egal” cu modul în care creierul nostru percepe culorile, „infirmând credinţa larg răspândită că olfacţia este simţul nostru lent”, arată un nou studiu, citat de CNN.
Urmărește
1011 afișări
Simţul olfactiv uman este mult mai rapid decât se credea anterior - studiu
În plus, oamenii pot discerne între diverse secvenţe de mai multe mirosuri, chiar dacă intervalul dintre acestea este de doar 60 de milisecunde, potrivit studiului, publicat luni în revista Nature Human Behaviour.
„Am fost uimiţi să observăm că participanţii puteau face distincţia între două mirosuri prezentate într-o ordine şi invers atunci când latenţa dintre mirosuri era de doar 60 de milisecunde”, a declarat Dr. Wen Zhou, autorul principal al studiului şi cercetător principal la Academia Chineză de Ştiinţe din Beijing. Latenţa se referă la timpul dintre momentul în care fiecare aromă este livrată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
„În comparaţie, durata clipitului unui ochi este de aproximativ 180 de milisecunde”, a adăugat Zhou.
Cercetătorii de la Universitatea Academiei Chineze de Ştiinţe şi de la Universitatea de Stat din Ohio au dezvoltat un aparat declanşat de adulmecare, care a inclus supape de reţinere - dispozitive care permit mirosului să curgă într-o singură direcţie - şi tuburi de teflon, capabile să livreze mirosuri către nasul uman, cu o precizie de 18 milisecunde. Cercetătorii au cerut unui număr de 229 de adulţi din China să poarte acest dispozitiv şi să simtă diferite succesiuni de mirosuri.
Oamenii de ştiinţă au constatat că, în general, cele două mirosuri prezentate într-o anumită ordine şi invers au devenit „perceptibile” atunci când acestea erau la 60 de milisecunde distanţă.
„Acest lucru ar putea oferi o înţelegere mai profundă a principiilor computaţionale care stau la baza experienţei noastre olfactive”, a spus Zhou.
Noile descoperiri contestă cercetările anterioare, care arătau că timpul necesar pentru a distinge secvenţele de mirosuri este de aproximativ 1 200 de milisecunde, a scris Dr. Dmitry Rinberg, profesor la Departamentul de Neuroştiinţe şi Fiziologie de la NYU, într-un editorial care însoţeşte studiul din Nature Human Behaviour.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe