Rafila, despre investiţiile PNRR în sănătate: Sudul şi estul ţării sunt vitregite

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila spune că sudul şi estul ţării sunt vitregite în ceea ce priveşte investiţiile în domeniul sanitar prevăzute în PNRR.

Urmărește
444 afișări
Imaginea articolului Rafila, despre investiţiile PNRR în sănătate: Sudul şi estul ţării sunt vitregite

Rafila, despre investiţiile PNRR în sănătate: Sudul şi estul ţării sunt vitregite

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila susţine că în PNRR au fost selectate iniţial 49 de spitale din ţară, fără un criteriu clar.

„O problemă este legată de lista acestor 49 de spitale care au fost selectate iniţial pentru a fi introduse în proiect. Nu există niciun fel de criteriu raţional care să arate de ce au fost alese aceste 49 de spitale, adică criterii legate de nevoia de servicii medicale, de resursele umane disponibile. E o listă înşirată care probabil că a avut ca singur criteriu existenţa unui studiu de fezabilitate. Din această listă ar trebui să alegem 25 tot pe baza unor criterii, la care lucrăm”, a spus ministrul Sănătăţii.

Acesta spune că unele zone ale ţării sunt vitregite.

„Semnificaţia din punct de vedere al ofertei de servicii de sănătate pe care aceste instituţii ar putea să le ofere populaţiei, distribuţia lor teritorială... Sudul şi estul ţării sunt vitregite în acest proiect, dacă ne uităm la repartiţia celor 49 de propuneri”, a adăugat Alexandru Rafila.

El spune că la întocmirea PNRR pe sănătate nu au fost consultate cele 22 de structuri din subordinea ministerului.

„Am consultat toate structurile din Ministerul Sănătăţii, sunt 22, în ceea ce priveşte implicarea lor în elaborarea acestui program de redresare şi rezilienţă în domeniul sănătăţii. Niciuna dintre cele 22 de structuri nu a fost consultată sau nu a participat efectiv la realizarea acestui program. Deci, a fost un program, nu spun că secret, dar necunoscut în Ministerul Sănătăţii, care trebuia ulterior să-l implementeze”, a precizat Rafila.

În ceea ce priveşte agenţia de investiţii, Alexandru Rafila spune că ordonanţa care prevede înfiinţarea acesteia este în curs de avizare la Ministerul Sănătăţii.

„O serie întreagă de spitale ar putea să fie reabilitate şi dotate, se face o reformă în domeniul resurselor umane, în ceea ce priveşte integritatea, toate pachetele astea sunt însoţite de nişte pachete de consultanţă, iar celebra Agenţie pentru Investiţii în Domeniul Sanitar trebuie constituită în subordinea Ministerului Sănătăţii. Noi, după ce am reluat informaţiile legate de această agenţie, am avut consultări la nivelul Giuvernului, la nivelul cu reprezentanţii UE apropo de locul în care e cel mai bine ca această agenţie să fie plasată. Şi a fost o discuţie dacă e oportun sau nu să fie la Secretariatul General al Guvernului sau să fie la Ministerul Sănătăţii. Vreau să vă spun că şi la începutul acestui proiect a existat o asemenea discuţie, ca agenţia să fie în subordinea SGG. Între timp, toată lumea a căzut de acord că cel mai bine este să fie la MS, în momentul de faţă ordonanţa care aprobă înfiinţarea ei se găseşte în procedura de avizare internă la MS, urmând ca aceasta să fie trimisă şi celorlalte ministere avizatoare, încât să îndeplinim obiectivele asumate din cadrul PNRR”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici