- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (08.02.2024, 13:40)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scobitul în nas poate creşte riscul de Alzheimer
Un studiu recent a identificat o posibilă legătură între scobitul în nas şi riscul crescut de a dezvolta Alzheimer, principala formă de demenţă din lume.
Urmărește
2613 afișări
Sursa foto: Unsplash
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Griffith (Australia) a observat că infecţia cu Chlamydia pneumoniae în nervul olfactiv poate favoriza invazia în creier, catalizând la rândul său acumularea de plăci beta-amiloide, una dintre semnele distinctive ale neurodegenerării.
Acest lucru a fost observat la şoareci, dar având în vedere că ADN-ul acestui agent patogen este detectat în 80% dintre pacienţii cu Alzheimer, nu ar fi surprinzător să existe o legătură strânsă între infecţie şi demenţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Nervul olfactiv face legătura între mediul extern şi creier şi poate ocoli bariera hemato-encefalică, "scutul" care protejează ţesutul cerebral de viruşi, bacterii, ciuperci şi paraziţi.
Scobitul în nas poate deteriora cavităţile nazale şi încuraja proliferarea agenţilor patogeni, care au, astfel, o cale larg deschisă către creier.
Cercetările efectuate de Departamentul de Neuropatologie de la Institutul Charité din Berlin au arătat că SARS-CoV-2, agentul patogen responsabil de pandemia COVID-19, poate exploata celulele nervoase ale mucoasei olfactive şi poate urca prin nervul olfactiv până la creier, permiţându-i să îl atace.
Alţi agenţi patogeni legaţi de Alzheimer, cum ar fi bacteria Chlamydia pneumoniae, pot face acelaşi lucru.
Pe lângă Chlamydia pneumoniae, cercetătorii subliniază că alţi agenţi patogeni, cum ar fi ciuperca Candida albicans şi parazitul Toxoplasma gondii, pot stabili "infecţii persistente, latente sau cronice în ţesuturile periferice, care includ nasul. Aici pot persista o perioadă lungă de timp fără a declanşa simptome evidente, "până când pătrund în creier cu consecinţe patologice". Cum se instalează în nas? O cale evidentă este rinotillexomania, termenul ştiinţific prin care experţii numesc obiceiul compulsiv de a se scobi în nas. Tot ceea ce se găseşte pe vârful degetelor şi care nu a fost igienizat temeinic se depune în cavitatea nazală şi de aici poate „călători” până la creier.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36