- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (27.07.2013, 08:01)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sfaturi practice pentru a avea un somn odihnitor în nopţile caniculare
Atunci când mercurul urcă la valori foarte înalte în termometru, devine ceva mai dificil să avem parte de un somn bun, afirmă cercetătorii francezi, autorii unui set de măsuri simple recomandate cu scopul de a-i ajuta pe oameni să aibă un somn de calitate, informează lefigaro.fr.
Urmărește
7276 afișări
Sfaturi practice pentru a avea un somn odihnitor în nopţile caniculare (Imagine: Shutterstock)
Vremea caniculară din timpul verii poate afecta moralul multor persoane, împiedicându-le să aibă parte de un somn bun. În aceste condiţii, să adormi repede şi să ai parte de o noapte liniştită au devenit două chestiuni ceva mai complicate, din cauza sistemului nostru intern de reglare a temperaturii.
"Suntem homeotermi", reaminteşte doctorul Jose Haba-Rubio de la Centrul de investigaţii medicale şi cercetări în domeniul somnului de la Lausanne (Elveţia). "Această calitate implică faptul că temperatura oamenilor este fin reglată pentru ca funcţiile vitale ale organismului să nu fie perturbate". Dacă este prea frig sau prea cald, organismul va declanşa mecanisme de regularizare pentru a readuce temperatura corpului la 37 °C. În caz de caniculă, aceste mecanisme se referă în principal la vasodilatarea capilarelor superficiale şi la transpiraţia care permite răcirea corpului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Aceste procese sunt însă mai puţin eficiente în timpul somnului. "Dacă temperatura internă creşte prea mult în timpul nopţii, creierul emite un sistem de alarmă şi acela este momentul în care ne trezim", explică Jose Haba-Rubio. Somnul bebeluşilor şi al persoanelor în vârstă este în special perturbat în cazul unor temperaturi foarte mari, întrucât mecanismele de regularizare termică sunt mai puţin eficiente la vârste extreme.
Pentru a nu mai simţi acest inconfort şi pentru a dormi liniştit, trebuie ca temperatura cutanată să nu depăşească 30 °C. "Pentru a favoriza somnul atunci când este foarte cald, trebuie să fie aplicate recomandările clasice", reaminteşte Jose Haba-Rubio.
Evitaţi să vă acoperiţi tot corpul pe timpul nopţii şi asiguraţi-vă că încăperea în care veţi dormi este bine ventilată. În cazul copiilor, lenjeria de pat din diverse ţesături poate să jeneze circulaţia aerului şi ar fi indicat ca ea să fie schimbată des. Plasaţi rufe umede în cameră, umeziţi la nevoie lenjeria de pat cu un pulverizator de apă pentru a aduce mai multă prospeţime. Evaporându-se, apa permite într-adevăr scăderea temperaturii ambientale.
"Lupta" împotriva căldurii îi face adeseori pe oameni să doarmă cu ferestrele deschise, fapt care poate să fie dăunător, mai ales în oraşe. "Somnul este puternic influenţat de mediu", a subliniat Jose Haba-Rubio. Iar zgomotul este unul dintre marii agenţi perturbatori. Nu ezitaţi să folosiţi dopuri de urechi.
Un sfat similar este dat şi în cazul luminii. Pentru a favoriza procesul de adormire, evitaţi să vă expuneţi ochii în faţa unei luminozităţi prea intense la sfârşitul serii. Acest detaliu se aplică şi pentru lumina care provine de la anumite tipuri de ecrane. Ar fi deci de preferat să nu mai folosiţi tablete, computere şi console de jocuri video înainte de a merge la culcare, cu atât mai mult cu cât aceste aparate produc la rândul lor căldură.
Pentru a asigura un somn de calitate, evitaţi toate acele lucruri care produc o creştere a temperaturii interne a corpului, în special practicarea de activităţi fizice după ora 20.00, mesele prea bogate în grăsimi şi consumul de băuturi alcoolice sau uşor alcoolizate.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat