Studii recente arată că dimineţile relaxante reduc riscul de demenţă cu peste 70%

  • Cercetările sugerează că un somn suplimentar în weekend poate reduce riscul de demenţă cu peste 70% la persoanele de 65 de ani şi peste.
  • Studiul a urmărit 215 participanţi timp de doi ani, arătând că cei care dorm mai mult în weekend au avut o funcţie cognitivă mai bună.
  • Somnul de recuperare poate îmbunătăţi sănătatea creierului prin întărirea conexiunilor neuronale şi reducerea inflamaţiei.
Urmărește
1674 afișări
Imaginea articolului Studii recente arată că dimineţile relaxante reduc riscul de demenţă cu peste 70%

Studii recente arată că dimineţile relaxante reduc riscul de demenţă cu peste 70%

Cercetările recente sugerează că răsfăţul cu o dimineaţă relaxantă în weekend ar putea reduce semnificativ riscul de a dezvolta demenţă, cu peste 70%, potrivit Daily Mail. Studiul s-a concentrat pe bărbaţi şi femei cu vârsta de 65 de ani şi peste, revelând că cei care au beneficiat de un somn suplimentar sâmbăta sau duminica dimineaţa erau mai puţin susceptibili să experimenteze un declin cognitiv mai târziu în viaţă.

Cercetarea, publicată în revista Sleep and Breathing, a implicat urmărirea a 215 participanţi timp de doi ani. Voluntarii au ţinut un jurnal de somn şi au purtat dispozitive asemănătoare ceasurilor de mână care monitorizează mişcarea, pentru a-şi înregistra tiparele de somn. Cercetătorii au analizat datele pentru a determina câţi participanţi au prezentat semne de disfuncţie cognitivă, care este adesea un indicator timpuriu al demenţei.

Rezultatele au indicat că aproape jumătate dintre participanţi au profitat de dimineţile relaxante de weekend pentru a recupera somnul pierdut în timpul săptămânii. Cei care au beneficiat de această odihnă suplimentară au fost cu 74% mai puţin susceptibili să experimenteze o funcţie cognitivă deteriorată comparativ cu colegii lor care nu au stat în pat. Acest studiu se adaugă constatărilor anterioare că somnul de recuperare în weekend poate reduce riscul diverselor probleme de sănătate, inclusiv atacuri de cord, obezitate şi depresie.

Deşi mecanismele exacte prin care somnul prelungit protejează creierul rămân neclare, o ipoteză este că acesta permite creierului să se odihnească şi să se recupereze, întărind astfel conexiunile neuronale. În plus, somnul adecvat poate reduce inflamaţia din organism, un factor care se crede că ar contribui la demenţă.

Studiul subliniază importanţa somnului, în special în rândul persoanelor vârstnice, ca un potenţial factor de protecţie împotriva declinului cognitiv, marcând prima investigaţie asupra efectelor somnului de recuperare asupra disfuncţiei cognitive în cadrul acestei categorii de vârstă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici